Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη εικαστική έκθεση που διοργάνωσε στην Ορεστιάδα, στις 20 και 21 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20/06), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την οργάνωση «Άρσις». Στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της πόλης παρουσιάστηκαν 37 φωτογραφίες-στιγμιότυπα ζωής, που παραχώρησαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες στις δύο Οργανώσεις για να παρουσιαστούν στην έκθεση, 13 ζωγραφιές που δημιούργησαν ανήλικα προσφυγόπουλα και μεγάλος αριθμός κειμένων που έγραψαν πρόσφυγες, αποτυπώνοντας τη βαριά συναισθηματική φόρτισή τους από τα βιώματα και τις καταστάσεις που τους εξώθησαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, εκφράζοντας παράλληλα, όμως, και τις ευχαριστίες τους προς όλους εκείνους που τους βοήθησαν να ξαναβρούν τα πρώτα τους «πατήματα» μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Πλησίασαν τους 300 οι επισκέπτες που βρέθηκαν στον χώρο της έκθεσης στις δύο ημέρες που λειτούργησε, και είδαν τα 37 φωτογραφικά «κλικ» που ως το πιο πολύτιμο “φορτίο” είχαν στα κινητά τους οι πρόσφυγες. Η φωτογραφία των βιβλίων της προσωπικής τους βιβλιοθήκης, των δώρων που είχαν λάβει από μαθητές τους, του ποδηλάτου τους, του βομβαρδισμένου σπιτιού που άφησαν πίσω τους, του αλόγου, της κατσίκας, του σκύλου ή της γάτας που εγκατέλειψαν, των μουσικών τους οργάνων, ακόμα και του τελευταίου βασιλικού που έσπειραν μαζί με το παιδί τους σε κάποιο γλαστράκι της αυλής του σπιτιού όπου ζούσαν στην πατρίδα τους, ήταν αυτά που ένιωσαν την ανάγκη να «μοιραστούν» με όλους εκείνους που βρέθηκαν στο πολιτιστικό πολύκεντρο, για να τους «πουν» ότι πριν γίνουν πρόσφυγες είχαν μία κανονική ζωή. Το ίδιο μήνυμα έστειλαν και μέσα από το συγκλονιστικά τους κείμενα, στα οποία ένα παιδί ρωτά τη μαμά του «γιατί οι άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα;», κάποιος άλλος εξηγεί γιατί «υπήρχε μόνον ένας δρόμος, η προσφυγιά» και ένας τρίτος νιώθει ότι «είναι ένας σπόρος από χαμένο όνειρο».
Εν τέλει, όλοι οι ανώνυμοι «καλλιτέχνες» που εξέθεσαν και έγραψαν, «βρέθηκαν σε μία μακρινή γη» γιατί «η ζωή τους ανατράπηκε ξαφνικά», όχι με ευθύνη τους. Εκτός από τη συγκεκριμένη «εξωτερική» δράση, την οποία οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν στην ολοκληρωμένη παρουσίασή της, η Ύπατη Αρμοστεία και η «Άρσις» διοργάνωσαν και «εσωτερικές» δράσεις, μέσα στους χώρους του ΚΥΤ, για όσους διαμένουν αυτό το διάστημα στις δομές του Φυλακίου.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας