Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η ολοκλήρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας του πλαισίου για την ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την αρχική προσέγγιση του υπουργείου, στην τελική εκδοχή του πλαισίου έχει γίνει μία σημαντική αλλαγή αναφορικά με τον τρόπο παραχώρησης των θαλασσο-τεμαχίων. Έτσι, αυτή δεν θα γίνεται με δύο ανταγωνιστικές φάσεις, όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά μέσα από έναν και μόνο διαγωνισμό, με τον οποίο ο επενδυτής που μειοδοτεί θα κατακυρώνει τόσο το «οικόπεδο», όσο και την ταρίφα για το έργο που πρόκειται να αναπτύξει.
Μελέτες 1-2 ετών
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα "βγάλει" αρχικά κάποια οικόπεδα προς παραχώρηση και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μελετήσουν περισσότερα από ένα από αυτά τα θαλασσο-τεμάχια, ακόμη και όλα που πρόκειται να παραχωρηθούν. Κάτι που σημαίνει, αντίστροφα, ότι για το ίδιο «οικόπεδο» θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανεμολογικές μετρήσεις περισσότεροι από ένας επενδυτές.
Για την μελέτη των θαλάσσιων περιοχών προς παραχώρηση, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν σχετική αίτηση στην ΕΔΕΥ, η οποία θα «τρέξει» τη διαδικασία. Έτσι, αν μία εταιρεία πληροί τα κριτήρια οικονομικής φερεγγυότητας, τότε η ΕΔΕΥ θα ανάβει το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση ανεμολογικών μετρήσεων στις περιοχές που αυτή ενδιαφέρεται.
Η εξέταση των θαλασσο-τεμαχίων από τους υποψήφιους «μνηστήρες» αναμένεται να διαρκέσει 1-2 χρόνια, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός, για την υποβολή προσφορών. Επομένως, από όσους επενδυτές συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία, το αντίστοιχο «οικόπεδο» θα κατακυρώνεται σε εκείνον που θα ζητήσει τη μικρότερη προσφορά για την ανάπτυξη υπεράκτιου πάρκου στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Εξοικονόμηση χρόνου
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία προέβλεπε αρχικά δύο φάσεις, αφού πριν από τον διαγωνισμό για το «κλείδωμα» ταρίφας, θα προηγείτο μία πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία, μέσω της οποίας κάθε επενδυτής θα κατακύρωνε μία θαλάσσια περιοχή, την οποία θα μελετούσε αποκλειστικά εκείνος. Στην πορεία ωστόσο κρίθηκε πως θα μπορούσε να εξοικονομηθεί σημαντικός χρόνος για την παραχώρηση των εκτάσεων σε ένα και μοναδικό βήμα.
Η εξοικονόμηση χρόνου είναι σημαντική, με δεδομένο ότι σκοπός είναι έως το 2030 να έχουν αναπτυχθεί έργα συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα προβλέπεται σίγουρα ένας ακόμη πιο φιλόδοξος μεσοπρόθεσμος στόχος.
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο θα «βγουν» τα προς παραχώρηση θαλασσο-τεμάχια, για κάθε ένα από τα οποία το Κράτος θα έχει ήδη «ωριμάσει» την αδειοδοτική διαδικασία έως ένα σημείο. Μάλιστα, για κάθε «οικόπεδο» θα έχει εκδοθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ώστε να είναι διασφαλισμένο για τους επενδυτές πως θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό ένα αιολικό πάρκο. Επίσης, για κάθε «οικόπεδο» θα είναι εκ των προτέρων «κλειδωμένη» η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή αν θα εγκατασταθεί ένα πάρκο με ανεμογεννήτριες σταθερής βάσης (fixed bottom) ή με πλωτές ανεμογεννήτριες.
Οι υποψήφιες περιοχές
Με βάση την τεχνική μελέτη που έχει ήδη πραγματοποιηθεί για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών που θα παραχωρηθούν, όσον αφορά τα πάρκα σταθερής βάσης (πακτωμένα στο βυθό) έχει προκύψει μέγιστο δυνητικό αιολικό δυναμικό λίγο λιγότερο από 10 Γιγαβάτ, κυρίως στον γεωγραφικό άξονα που ξεκινά από τη Βόρεια Εύβοια και φτάνει (μέσω Σκύρου και Λήμνου) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Στην περίπτωση των πλωτών πάρκων, το δυνητικό δυναμικό ανέρχεται σε 35 – 40 Γιγαβάτ. Οι κατάλληλες περιοχές να εντοπίζονται μεταξύ άλλων στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, καθώς και μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.
Τα ήδη αδειοδοτημένα έργα
Από την άλλη πλευρά, ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τις περιπτώσεις όπου έχουν ήδη εκδοθεί άδειες για την ανάπτυξη έργων. Υπενθυμίζεται ότι ένα αδειοδοτημένο πάρκο 215 MW έχει αδειοδοτήσει ο Όμιλος Κοπελούζου (μέσω της Elica) ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, το οποίο πρόκειται να αυξηθεί στα 350 MW. Αδειοδοτημένο πρότζεκτ διαθέτει και η RF Energy στη Λήμνο, με ισχύ 500 MW.
Μάλιστα, οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε σύμπραξη, με τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα δύο πάρκα, με τη συνολική ισχύ τους να ανέρχεται επομένως σε 850 MW. Επίσης, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αδειοδοτημένο έργο στο Θρακικό Πέλαγος, ισχύος 216 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί 9 ακόμη αιτήσεις για ανάλογα έργα, χωρίς να έχουν εκδοθεί σχετικές άδειες.
Με πληροφορίες του energypress.gr