23 Νοεμβρίου 2024

Μεγάλο Σάββατο: Η πρώτη Ανάσταση και τι συμβολίζει

Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι στον Πόντιο Πιλάτο, τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες διότι, καθώς έλεγαν, «έχουμε υποψία μήπως οι μαθητές Του, αφού κλέψουν την νύχτα το ενταφιασμένο Του σώμα κηρύξουν έπειτα στο λαό ως αληθινή την ανάσταση την οποία προείπε ο πλάνος εκείνος, όταν ακόμη ζούσε και τότε θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη της πρώτης».

Αυτά αφού είπαν στον Πόντιο Πιλάτο και αφού πήραν την άδεια του, έφυγαν και σφράγισαν τον τάφο τοποθετώντας εκεί για ασφάλεια του κουστωδία, δηλαδή στρατιωτική φρουρά.

H Πρώτη Ανάσταση

Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την Εκκλησία, στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα.

Η Ανάσταση του Χριστού γιορτάζεται από την Εκκλησία από την στιγμή της καταβάσεώς Του στον Άδη, όπου ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.

Είναι μία σημαντική μέρα, αφού συνδέεται με την ημέρα της Κυριακής. Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 το βράδυ (Κυριακή πλέον), γιορτάζεται Ανάσταση του Κυρίου και η ήττα του θανάτου και της φθοράς.

Τι βιώνουν σήμερα οι πιστοί

Σήμερα ζούμε με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψέλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».

Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός, που μοιράζεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο ενώ το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως.

«Δεύτε λάβετε φως» και «Χριστός Ανέστη» που θα συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας και τους ασπασμούς της αγάπης.

Οι πιστοί βιώνουν τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση». Ο Χριστός με την θέλησή του, έπαθε και ανέστη για τη σωτηρία όλων.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ