23 Νοεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Σοκάρουν οι καταθέσεις για τον θάνατο της 37χρονης Δέσποινας & του αγέννητου μωρού της

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των 20 βασικών μαρτύρων στη δίκη για το θάνατο της 37χρονης Δέσποινας Καραγεωργίου και του αγέννητου μωρού της στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τον Απρίλιο του 2021, κατά την τρίτη κατά σειρά δικάσιμο της 8ης Φεβρουαρίου. Η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης θα συνεχιστεί στις 8 Μαρτίου με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, τις απολογίες των κατηγορουμένων και, εφόσον υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και κατηγορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται δύο γιατροί, η μία ειδική – υπεύθυνη βάρδιας και η άλλη ειδικευόμενη, και οι δύο μαιευτήρες – γυναικολόγοι, καθώς επίσης μία μαία και μία νοσηλεύτρια. Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από αμέλεια και παραλείψεις τους.

«Πρώτη φορά αντίκρισα κάτι τέτοιο στη ζωή μου»

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση της αναπληρώτριας καθηγήτριας αναισθησιολογίας του ΔΠΘ Πελαγίας – Παρασκευής Χλωροπούλου, η οποία εκλήθη από την πρώτη κατηγορούμενη περίπου στις 6.20 τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου για να συνδράμει στο περιστατικό, το οποίο, όπως είπε, έμελλε να αποτελέσει ένα τραυματικό γεγονός για όλους. Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, δεν μπορούσε να καταλάβει ακριβώς τι έλεγε η γιατρός στο τηλέφωνο, αντιλήφθηκε όμως πως επρόκειτο για κάτι πολύ επείγον. Όταν έφτασε στο θάλαμο, η Δέσποινα Καραγεωργίου ήταν κάτασπρη και δίχως πίεση και σφίξεις.

“Πρώτη φορά αντίκρισα τέτοια εικόνα στη ζωή μου. Όταν με κάλεσαν πίστεψα ότι θα έβλεπα μια ηλικιωμένη γυναίκα, ήταν όμως μια νέα γυναίκα, έγκυος”, είπε η μάρτυρας, ενώ στην προσπάθειά της να ενημερωθεί από τις τέσσερις κατηγορούμενες για το τι είχε συμβεί, διαπίστωσε ότι υπήρχε διχογνωμία. Έγινε ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση και με πολύ μεγάλη δυσκολία, η κα Χλωροπούλου κατάφερε να πάρει δείγμα για αρτηριακό έλεγχο, ο οποίος έδειξε αμέσως ότι υπάρχει εσωτερική αιμορραγία. Σε σχετική ερώτηση της προέδρου, για το εάν όλα αυτά γίνονταν ενώ η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή, η αναισθησιολόγος απάντησε θετικά, ωστόσο, όπως είπε, όφειλε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι η θανούσα είχε κάνει εμετό, ένδειξη, όπως σημείωσε η κα Χλωροπούλου, βαριάς υπότασης, ενώ οι αιματολογικές έδειξαν πολύ χαμηλούς δείκτες, και κυρίως τον αιματοκρίτη που είχε πέσει στο 15. Σημείωσε ακόμη πως οι κατηγορούμενες είναι φιλότιμες και σημείωσε πως η ρήξη μήτρας είναι κάτι πολύ σπάνιο που συνήθως δίνει ως σύμπτωμα την εξωτερική αιμορραγία, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς, δεν είχε συμβεί. «Είχαμε ένα καθαρό κρεβάτι», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κατέθεσε η Μπέλα Κερχανατζιδου, αναισθησιολόγος, η οποία, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στο χειρουργείο,  έγινε προσπάθεια αναζωογόνησης του βρέφους, επί 40 λεπτά, δίχως όμως αποτέλεσμα.

«Τέτοιες φωνές είχα ακούσει ξανά μόνο σε ψυχιατρικές κλινικές»

Ακολούθησε η κατάθεση μίας μαίας, η οποία σημείωσε πως η κατηγορούμενη μαία και βοηθός νοσηλεύτριας είναι άψογες στη δουλειά τους και έμπειρες και πως ενημέρωσαν την ειδικευόμενη, ως όφειλαν, για την κατάσταση της γυναίκας 3 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν ενημερώθηκαν όμως αν όντως η γιατρός πήγε στο θάλαμο (ο συνήγορός της σημείωσε αργότερα πως σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, η γιατρός πήγε και εξέτασε κανονικά την ασθενή, όποτε της ζητήθηκε).

Επίσης, νοσηλεύτρια που ήταν στα επείγοντα κατά την άφιξης της Δέσποινας Καραγεωργίου περιέγραψε την κατάσταση της γυναίκας, λέγοντας ότι ήταν σε καροτσάκι, χτυπούσε τα πόδια της κάτω , ήταν διπλωμένη και έπιανε την κοιλιά της ουρλιάζοντας από τους πόνους. Μάλιστα, χαρακτηριστικά είπε ότι «τέτοιες φωνές είχα ακούσει ξανά μόνο σε ψυχιατρικές κλινικές» κι ότι ήταν σε τόσο τραγική κατάσταση που η ίδια θεώρησε ότι εκείνη τη μέρα θα γεννούσε.

«Μπορούσε να είχε μείνει συνοδός μαζί της»

Ο διοικητής του ΠΓΝΑ Βαγγέλης Ρούφος σημείωσε κατά την κατάθεσή του ότι το πρόγραμμα εφημεριών (και της συγκεκριμένης εφημερίας, εν προκειμένω, στην οποία τοποθετήθηκαν δύο νέες γιατροί χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία), καταρτίζεται από τον διευθυντή της εκάστοτε κλινικής και υπογράφεται από την ιατρική υπηρεσία και τον αναπληρωτή διοικητή.

Ρωτήθηκε ακόμη για εγκύκλιο που ίσχυε τότε λόγω covid, στην οποία ορίζονταν ότι ειδικά για τη μαιευτική κλινική επιτρεπόταν να δοθεί άδεια, ώστε η ασθενής να έχει συνοδό στο θάλαμο, κάτι που γενικά απαγορεύονταν. Θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα των γιατρών προς τον διευθυντή, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα η Δέσποινα να είναι χωρίς το σύζυγό της στο θάλαμο νοσηλείας.

Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕ του νοσοκομείου για το συμβάν, ο κ. Ρούφος σημείωσε πως για τις γιατρούς έχει ολοκληρωθεί (πλέον, η πρώτη κατηγορούμενη είναι στο πανεπιστήμιο και η δεύτερη στο νοσοκομείο Δράμας), ενώ για τις άλλες δύο η ΕΔΕ είναι σε εξέλιξη. Σχετικά με το διαχωρισμό των ΕΔΕ, ο κ. Ρούφος σημείωσε πως έγινε με τον τρόπο αυτό μετά από εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του ΠΓΝΑ.

Ακολούθησε η διαδικασία κατάθεσης και ανάγνωσης εγγράφων και οι καταθέσεις τριών μαρτύρων υπεράσπισης, ενός καθηγητή ουρολογίας, μίας ειδικευόμενης μαιευτήρα-γυναικολόγου και ενός νοσηλευτή. Στις 8 Μαρτίου η δίκη θα συνεχιστεί με τους δύο τελευταίους μάρτυρες υπεράσπισης που δεν κατάφεραν να παραστούν και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Εφόσον υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος θα ακολουθήσουν και οι αγορεύσεις των δικηγόρων στην ίδια δικάσιμο, ειδάλλως θα οριστεί και πέμπτη.

 

 

Πηγή: gnomionline.gr

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ