23 Νοεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: «Λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε η κατασκευή του φράχτη»

«Εθνική εξαίρεση» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει ευθέως εάν θέλει να συνεχιστεί η κατασκευή του φράχτη ή θέλει να τον κατεδαφίσει.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας πριν από λίγο στην τελετή υπογραφής της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, για την κατασκευή ενός ακόμη τμήματος του φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώσει η ΕΕ αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι με την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ για την προστασία των συνόρων έχει αποτραπεί η είσοδος 240.000 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο ενώ ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί και στο Αιγαίο λόγω των προσπάθειών που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων. «Μιλάμε για τα σύνορα τα οποία κάποιοι δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν» σημείωσε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η επέκταση του φράχτη θα γίνει με εθνικούς πόρους γιατί είναι μια εθνική επένδυση και πρόσθεσε πως η Αθήνα θα συνεχίσει διεκδικεί την χρηματοδότησή του από τα ευρωπαϊκά ταμεία και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

«Η κατασκευή του είναι μια εθνική επιταγή» είπε ο πρωθυπουργός που ευχαρίστησε τα στελέχη του στρατού της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού για τη διαφύλαξη των συνόρων.

«Σε πείσμα όσων λένε ότι αυτή Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ, εδω στον Έβρο αποδείχθηκε ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει. Εδω αποδείχθηκε ο πατριωτισμός της ευθύνης».

«Τέτοιες μέρες πριν από 3 χρόνια, εδώ ήταν όλα διαφορετικά. Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μεταφερόμενοι μαζικά από κάθε σημείο της Τουρκίας, επιχειρούσαν διαρκώς και συχνά με τη χρήση βίας, να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Και ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο τόπος είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα πεδίο μάχης. Με απόπειρες εισβολής να πλαισιώνουν και επιχειρήσεις υπονόμευσης και καταστροφής του αποτρεπτικού εμποδίου από την άλλη πλευρά των συνόρων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε: «Αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ πριν από 3 χρόνια ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη. Κι όμως, η Ελλάδα που ταυτόχρονα εκείνη την εποχή οργάνωνε την άμυνά της απέναντι στο κύμα κορωνοϊού, κατάφερε αυτόν τον πόλεμο να τον κερδίσει. Προστάτευσε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επιδίωξαν να μετατρέψουν το μεταναστευτικό σε μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων».

Ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κατέστησε και αυτήν την πρόκληση όχι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή. Καλώντας τρεις μέρες αφότου ξέσπασε αυτή η κρίση, εδώ, επί τόπου, στα σύνορα της πατρίδας μας, ολόκληρη την ηγεσία της Ευρώπης. Και τολμώ να πω ότι ήταν εκείνη η στιγμή, που στην πράξη και όχι στα λόγια, τα σύνορα της πατρίδας μας, μετατράπηκαν ουσιαστικά και σε σύνορα της Ευρώπης».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον Έβρο. Κάνουμε πράξη αυτό που απαιτεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να καταστούν απροσπέλαστα τα σύνορα της Ελλάδας.

Μηταράκης: Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

O Nότης Μηταράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση και τους στόχους που έθεσε για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την διεθνόποιηση της πρόκλησης που αντιμετώπισε η Ελλάδα για την προστασία των ελληνικών συνόρων.

«Η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησής του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και θέλω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια.

Φυλάξαμε τα σύνορα, αλλά αντιμετωπίσαμε και αποτελεσματικά τους αιτούντες άσυλο εντός Επικράτειας, με ταχύ διαχωρισμό των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, όπως είχαμε δεσμευθεί, με την λειτουργία των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών, με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Διεθνοποιήσαμε την κρίση. Η Ελλάδα θεσμοθέτησε την αλληλεγγύη των κρατών πρώτης υποδοχής, τους MED5, με στόχο την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πρόσφατα με τη Διακήρυξη των Αθηνών του Φεβρουαρίου του 2023, 15 κράτη μέλη έδωσαν μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει τα αποτρεπτικά έργα εδώ στον φράχτη του Έβρου.

Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη των συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό κι άλλα αποτρεπτικά μέσα. Σήμερα σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρα στην επέκταση του φράχτη του Έβρου. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα, με γνώμονα το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».

evros-maketa
Δείτε πώς θα είναι ο φράκτης που θα επεκταθεί

Στόχος η γρήγορη αποπεράτωση του έργου για την προστασία των συνόρων

Το έργο έχει αναλάβει η INTRAKAT σε ένωση εταιρειών με την ΤΕΡΝΑ AE. Από πλευράς INTRAKAT βρέθηκε στις Φέρες και υπόγραψε την σύμβαση ο αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εμποδίου (φράχτη) από ισχυρό κιγκλίδωμα σε μήκος 35 χλμ. στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ψαθάδων Διδυμοτείχου και Κορνοφωλιάς Σουφλίου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και άλλα έργα για την άρτια φύλαξη των συνόρων.

Πρόκειται για το πρώτο τμήμα της επέκτασης του φράχτη, η οποία είχε αναγγελθεί νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο του σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία έχει αποφασίσει την επέκταση του φράχτη κατά 140 χλμ. στο μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου, για την θωράκιση των συνόρων της χώρας.  Η ένωση εταιρειών INTRAKAT – ΤΕΡΝΑ έχει δεσμευτεί για τη γρήγορη αποπεράτωση του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς στην έκταση ανάμεσα στους Ψαθάδες και την Κορνοφωλιά υπάρχει πλήθος μονοπατιών και «τρωτών» σημείων τα οποία διευκολύνουν την είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

 

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ