23 Νοεμβρίου 2024

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Φράχτης αλλά με «μόνιμες πύλες εισόδου» στον Έβρο

Τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την μεταναστευτική πολιτική με φόντο το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο επανέλαβε χθες στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, υπεραμυνόμενος τις «αξίες» της Αριστεράς και του ίδιου. Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις «επιλογές» της ως προς τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα, σχολίασε πως βρισκόμαστε σε μια υποχώρηση των αξιών, για να συμπεράνει τελικά πως «αν δεν ειναι πλειοψηφική είναι σίγουρα ισχυρή στην ελληνική κοινωνία» η άποψη του διαγραφέντα βουλευτή της ΝΔ κ. Κρικέτου.

«Έχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε να βρούμε αστείες δικαιολογίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφερόμενος στα σκάφη του Λιμενικού σχολίασε υπαινικτικά πως «το να λέμε ότι δεν ζήτησαν βοήθεια, ότι δεν υπάρχει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και μετά να λένε ότι έγινε επιχείρηση…».

«Θα προτιμούσα να ακούσω μία συγγνώμη»

«Αντί γι’ αυτές τις αντιφάσεις εγώ θα προτιμούσα ένα πράγμα, να ακούσω μια συγγνώμη» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «εγώ δεν αναζητώ ευθύνες, εγώ λέω πώς έχουν τα πράγματα, ότι εδώ και μια 4ετία η χώρα κινείται σε άλλη επιχειρησιακή γραμμή από αυτήν που είχαμε εμείς», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπαρέβαλε την οπτική της διακυβέρνησής του, λέγοντας πως τότε διασώζονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον κίνδυνο. Ακόμη, πρόσθεσε ότι εδώ και μια 4ετία «έχει ακολουθήσει μια πολιτική στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές», για να υπογραμμίσει ότι «και η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη σε αυτό». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι ‘πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση».

Σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ταυτόχρονα οι αξίες μας και το διεθνές δίκαιο επιβάλουν να δίνουμε και προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Αν κάνουμε το ένα χωρίς το άλλο δεν οδηγούμαστε πουθενά, πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και τη φύλαξη των συνόρων και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής», όπως είπε.

«Ο φράχτης μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά να υπάρχουν μόνιμες πύλες εισόδου»

Αναφορικά με τα μέτρα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο φράχτης στον Έβρο, στο βαθμό που εξυπηρετεί έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό ώστε να μην υπάρχουν ροές ασύντακτες που να μην τις γνωρίζει η ελληνική πολιτεία, μπορεί να είναι χρήσιμος». «Ταυτόχρονα όμως με τον φράχτη στον Έβρο εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν μόνιμες και νόμιμες πύλες εισόδου, όπου θα μπορεί ο κάθε πρόσφυγας που το δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο να ζητήσει άσυλο και αν η χώρα το κάνει δεκτό να μπορέσει να περάσει», θέση που έχουν διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες και πολλά στελέχη του κόμματός του, όπως ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας πως τα αυστηρά μέτρα στον Έβρο ωθούν τους διακινητές στις διαδρομές της Κεντρικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος σχετικά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν και μόνιμες και νόμιμες οδοί επανεγκατάστασης σε όλη την ΕΕ, να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο-2, γιατί δεν μπορεί όλο το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι δεν τον απασχολεί τι λέει η ΝΔ «γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτιά της, στην πολιτική της, στη μεταναστευτική πολιτική της». Εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση υποχώρησης αξιών και πως η άποψη που εξέφρασε ο κ. Κρικέτος, αν δεν ειναι πλειοψηφική είναι σίγουρα ισχυρή στην ελληνική κοινωνία» και «πλειοψηφική στη ΝΔ». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι λάθος αντίληψη και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα στερεότυπα. «Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία έχει προτεραιότητα, δεν κοιτάζω το πολιτικό κόστος, υπερασπίζομαι αξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Υγιές περιστατικό» με την ΠτΔ

Στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα και τις επιχειρήσεις, διάωσης και τους διασωθέντες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «προφανώς και έχει δικαίωμα» και μάλιστα ότι ήταν και υποχρέωση της να είναι εκεί. «Αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκήσουν κριτική στην εξουσία, τότε αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό όπως και υγιής ήταν και η αντίδραση της ΠτΔ που πήγε και τους μίλησε», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι η αντίδραση των νέων να κάνουν κριτική στην εξουσία, όχι μόνο στην Πρόεδρο, αλλά και στον ίδιο και σε όλους, είναι υγιής αντίδραση. «Δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση, και απάντηση με ωραίο τρόπο μάλιστα από την ΠτΔ».

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ