23 Νοεμβρίου 2024

Συναγερμός στον Έβρο: Ο πόλεμος με τις φλόγες και οι 12 εστίες που ξέσπασαν μέσα σε μόλις δύο ώρες!

«Είναι πόλεμος» λέει κυβερνητικό στέλεχος για την μεγάλη πυρκαγιά γύρω από την Αλεξανδρούπολη.

Οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή του Έβρου με ένταση 7-8 μποφόρ και ριπές ανέμου 9 μποφόρ σε περιβάλλον πυρκαγιάς η οποία μαίνεται από το Σάββατο κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Και για σήμερα Τρίτη η πρόβλεψη των μετεωρολόγων είναι ότι στην περιοχή του Έβρου θα πνέουν εξίσου ισχυροί άνεμοι.

Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι μόνο χθες Δευτέρα, σε διάστημα μόλις δύο ωρών ξέσπασαν 12 νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή του Έβρου!

«Είτε από εμπρησμό, είτε από αμέλεια ο,τι και να ξεκινούσε τη Δευτέρα στην περιοχή του Έβρου θα γινόταν πολύ μεγάλο» εξηγεί στο protothema.gr στέλεχος της Πυροσβεστικής για τις φωτιές που άναβαν με ύποπτη συχνότητα. Τη Δευτέρα, όλο το 24ωρο, καταγράφηκαν συνολικά 15 νέες εστίες φωτιάς μόνο στην περιοχή του Έβρου!

«Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις ούτε και στα τυχαία γεγονότα» λέει στο protothema.gr κυβερνητικό στέλεχος για τις εστίες φωτιάς που ξεσπούσαν κάθε λίγο και λιγάκι τη Δευτέρα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη, ακόμη και μέσα στο δάσος της Δαδιάς όπου πέρσι είχαν καεί σχεδόν 25.000 στρέμματα από τις φωτιές που μαίνονταν επι εβδομάδες στον εθνικό δρυμό.

Στο ερώτημά μας αν οι πυρκαγιές στον Έβρο θα μπορούσαν να θεωρηθούν κάποιου είδους «υβριδικός πόλεμος» εναντίον της Ελλάδας, ο συνομιλητής μας που έχει πλήρη γνώση των επιχειρησιακών δεδομένων και των λεπτομερειών που καταγράφονται λεπτό προς λεπτό από τα στελέχη της πυροσβεστικής και το προσωπικό άλλων κρίσιμων υπηρεσιών δεν απαντά, αλλά σιωπά. «Ξέρω μόνο ότι δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα» αποκρίνεται σιβυλλικά.

Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και έχει καταστεί ένα σταυροδρόμι κρίσιμης σημασίας. Είναι το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου που έχει επιλέγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών προς και από την Ανατολική Ευρώπη, είναι οι δεξαμενές καυσίμων στην Αλεξανδρούπολη αλλά και άλλες κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.

900 παράνομοι μετανάστες προσπάθησαν να μπουν από τον Έβρο μόνο τη χθεσινή Δευτέρα!

Για τη θωράκιση της μεθορίου στον Έβρο, στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ενίσχυσης και επέκτασης του φράχτη που έχει αποτρέψει εισόδους δεκάδων -ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων- παράνομων μεταναστών.

Το καλοκαίρι, ιδίως τον Ιούλιο και πολύ περισσότερο τον Αύγουστο που η στάθμη των νερών στον ποταμό Έβρο πέφτει, γίνεται πιο εύκολη η προσπάθεια εκείνων που θέλουν να μπουν στην ελληνική επικράτεια νύχτα, μέσα από δασώδεις περιοχές του Έβρου που θυμίζουν… ζούγκλα ή περιμένουν τους διακινητές-δουλέμπορους που πρόθυμα βοηθούν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες πουλώντας τη βοήθειά τους έναντι μερικών χιλιάδων ευρώ για κάθε κεφάλι που κάνει τα πάντα για να φτάσει εντός της Ελλάδος για να καταθέσει αίτηση ασύλου κι ας συλληφθεί μόλις κάνει το πρώτο βήμα μέσα στον Έβρο.

Μόνο χθες Δευτέρα, οι συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ κατέγραψαν σχεδόν 900 άτομα που προσπάθησαν να μπουν παρανόμως μέσα στην ελληνική επικράτεια από τον Έβρο. Οι 900 το αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς. Πόσοι το κατάφεραν δεν είναι γνωστό, ιδίως την ώρα που σχεδόν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στον Έβρο είχε εμπλοκή στην προσπάθεια περιορισμού των πύρινων μετώπων ή συνδρομής στους πολίτες που απειλούνται και έπρεπε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω της εντολής για εκκενώσεις από το 112.

Θα μπορούσαν να συνδέονται οι εκατοντάδες μετανάστες που προσπαθούν να μπουν στον Έβρο με το ξέσπασμα των πυρκαγιών; Απάντηση δεν υπάρχει επισήμως αλλά το ενδεχόμενο δεν είναι απίθανο, κι όχι μόνο με τους όρους της στατιστικής αλλά και με βάση τη λογική.

Τις τελευταίες εβδομάδες άλλωστε, οι ροές των «παράτυπων» μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου αλλά και στο Αιγαίο μέσω των νησιών αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2023.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ