Σενάριο αντιμετώπισης «υβριδικής απειλής», όμοιας με εκείνη που κλήθηκε ο ελληνικός στρατός να αντιμετωπίσει το 2020 στην περιοχή του Έβρου κατά τη συρροή χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στην ελληνοτουρκική μεθόριο, πραγματοποίησαν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου τα ελληνικά στρατεύματα, στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23».
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η ένταση στις σχέσεις της χώρας μας με τον υποθετικό εχθρό κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με προώθηση παράνομα εισερχόμενων προσώπων στη μεθόριο, μεθοριακά επεισόδια και συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Παράλληλα ο εχθρός προώθησε δυνάμεις πλησίον των συνόρων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες σημεία του ποταμού με χαμηλή στάθμη υδάτων εισχώρησαν στο ελληνικό έδαφος με την κάλυψη πυρών.
Η χώρα μας κήρυξε μέτρα επιστράτευσης και οι Μονάδες επάνδρωσαν τις τοποθεσίες άμυνας. Στην τελική φάση οι ελληνικές δυνάμεις απέκτησαν τακτικό πλεονέκτημα αντεπιτέθηκαν, κατέστρεψαν τις εχθρικές δυνάμεις και αποκατέστησαν το εθνικό έδαφος.
Ομάδα του ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) αφού καθοδηγήθηκε από στοιχείο JTAC προέβη σε σύλληψη σημαίνοντος προσώπου στα μετόπισθεν του εχθρού και μεταφορά του εκτός της Ζώνης Μάχης.
Κατά τη διείσδυση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ταχείας καταρρίχησης από Ε/Π CHINOOK και στην αποχώρηση από το στόχο χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ΑirTepμε χρήση εναέριας τακτικής πλατφόρμας που φέρεται από το ίδιο Ε/Π.
Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Συνολικά συμμετείχαν:
-Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, ως αμυνόμενη δύναμη της 3ηςΜ/Κ ΤΑΞ.
-Συγκρότημα Ίλης της ΧΧΙ τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ως δύναμη αντεπίθεσης.
-Αερομεταφερόμενος Λόχος Πεζικού της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού.
-6 Πυροβολαρχίες Μέσου ΠΒ(105-107-117-129-140 Α/Κ ΜΜΠ-163 Α/Κ ΜΜΠ) και 1 ΒαρέοςΠΒ (162 Α/Κ ΜΒΠ).
-Δρία Όλμων 4,2»
-4 Επιθετικά Ελικόπτερα APACHE.
-6 Ελικόπτερα αναγνωρίσεως KIOWAWARRIOR.
-6 Μεταφορικά Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.
-4 Α/ΦF-16της ΠΑ.
-Ομάδα του ΕΤΑ.
-Καταδρομείς(ελεύθερος σκοπευτής και καταδείκτης Lazer).
Με την ολοκλήρωση της άσκησης το πλήρωμα του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης MARDER επέδωσε τη σημαία του Τακτικού Συγκροτήματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παρουσία Δένδια και Σακελλαροπούλου η άσκηση
Την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «Ψηλός Στάλος» του Έβρου, ενώ παρούσα σε αυτή ήταν και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν στην άσκηση «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23» ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ.
Παρόντες ήταν ακόμη ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (I) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς/ΕU-OHQ Aντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.
Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων της άσκησης, ο ΥΕΘΑ απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
«Παρακολουθήσαμε σήμερα την Τακτική Άσκηση «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ-23». Παρατηρήσαμε τον επιχειρησιακό συντονισμό μεταξύ των κλάδων. Διαγνώσαμε το φρόνημα των στελεχών και των κληρωτών που μετείχαν.
Είδαμε την ισχύ πυρός που μπορούν να παράξουν τα οπλικά συστήματα και τα οποία απέδειξαν τη δυνατότητα και την ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δηλαδή διατύπωσαν ένα μήνυμα αποτρεπτικής δυνατότητας, υπηρετώντας την ειρήνη στην περιοχή μας. Διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν την ειρήνη.
Υπηρετούν επίσης την ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας. Βρίσκονται κάθε μέρα παντού, σε ολόκληρη την Επικράτεια, έτοιμες και πρόθυμες να στηρίξουν την κοινωνία, ιδίως την ώρα της μεγάλης ανάγκης, όπως αποδείχθηκε στη Θεσσαλία.
Δεν θέλω καν να διανοηθώ τι θα είχε συμβεί χωρίς τη βοήθεια, την ενεργό συμπαράταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής συνθήκης.
Και βεβαίως ξέρετε όλοι, ξέρουμε όλοι, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ενήργησαν πολύ πέραν των τυπικών καθηκόντων τους και είμαι για αυτό βαθιά ευγνώμων.
Ζούμε σε μια εποχή που η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις εξελίσσονται ταχύτατα.
Η πατρίδα μας, στηριζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις της και τη διαμορφωθείσα το τελευταία διάστημα, την τελευταία τετραετία, εξωτερική της πολιτική, έχει μια παρουσία στην διεθνή πολιτική σκηνή, την οποία οφείλει να διατηρήσει και να μην περιοριστεί φοβικά σε στενά κουστούμια τοπικών διαφορών.
Ο ρόλος μας είναι ευρύτερος. Και για τη δυνατότητα υπηρέτησης αυτού του ευρύτερου ρόλου έχει καταθέσει το υστέρημά του ο Έλληνας φορολογούμενος.
Άλλωστε, αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Θα τολμούσα να πω και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Είμαστε ευρύτερα παρόντες, είμαστε παρόντες στον κόλπο, είμαστε παρόντες στα Βαλκάνια, είμαστε παρόντες στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιούμε επίδειξη της σημαίας μας όπου επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.
Και θα αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή τη δυνατότητα με προσαρμογή στο περιβάλλον και στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Μελετάμε με προσοχή, διδασκόμαστε από τις συγκρούσεις αυτού του αιώνα. Αναφέρομαι ιδίως στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον Καύκασο, αλλά και στις ανάγκες που δημιουργούνται, για να στηρίξουμε την κοινωνία εξαιτίας των περιβαλλοντικών κρίσεων.
Είμαστε και θα είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Είμαστε απολύτως έτοιμοι να ξεφύγουμε από την περιχαράκωση της διανοητικής οκνηρίας του χθες.
Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, γιατί ξέρουμε πως οτιδήποτε δεν εξελίσσεται αποστεώνεται και τελικά στερείται ρόλου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, λοιπόν, με το έργο τους δείχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική δυνατότητα να διαφυλάξει την εδαφική μας ακεραιότητα.
Να διασφαλίσει την εθνική μας ανεξαρτησία, να διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παρά τις όποιες δυσκολίες.
Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ από καρδιάς όσους συμμετείχαν στην άσκηση και να τους προτρέψω, όπως έκανε προ ολίγου και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, να προετοιμάσουν την επόμενη άσκηση, ενσωματώνοντας σε αυτήν, σε ακόμα ευρύτερο μέγεθος, τις νέες προκλήσεις που έχουν και θα έχουν αναδειχθεί μέχρι τότε».