Στη Θράκη βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου ο Διοικητής της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), όπου και θα παραμείνει για τρία σχεδόν 24ωρα.
Ο διοικητής της ΕΥΠ, αναμένεται να “χτενίσει” Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη και να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση και εξελίξεις .
Πιθανολογείται δε, πως η εν λόγω επίσκεψη, μπορεί να συνδέεται με το ενδεχόμενο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, την ερχόμενη εβδομάδα.
Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε πως ο Διοικητής της ΕΥΠ, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και είναι Διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία σε ιδιαίτερα νευραλγικά πόστα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί πως το ενδεχόμενο της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, μόνο θετικό αντίκτυπο δεν θα έχει.
Η πιθανή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει αναστάτωση και περαιτέρω προβλήματα στην περιοχή, την ώρα που η προσπάθεια διατήρησης των “ήρεμων νερών” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως η τελευταία επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2017, έγινε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες . Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη την επόμενη εβδομάδα, μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς κινδυνεύει να διαταραχθεί το αρμονικό και ήρεμο κλίμα που καλλιεργείται έστω και προσχηματικά μεταξύ των δύο χωρών, κινδυνεύει να “τιναχτεί στον αέρα”.
Ήδη, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, άμεσα ο παρακρατικός μηχανισμός της Τουρκίας στη Θράκη, “έπιασε δουλειά” . Άλλωστε, το ζητούμενο από τους ανθρώπους που πρόσκεινται στο τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, δεν είναι άλλο, από το να κερδίσουν σε επικοινωνιακό επίπεδο κάτι, έστω και ψίχουλα…, από την εν λόγω επίσκεψη.
Από τη μια, έχουμε τις “ήρεμες” δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες ωστόσο μεταφράζονται ποικιλοτρόπως, περί κοινής θάλασσας και ουρανού, όπως και η αναζήτηση λύσεων στα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών “καζάν – καζάν” και από την άλλη αναρωτιόμαστε, σε τι άραγε, θα εξυπηρετούσε μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη;
Το πιθανότερο σενάριο στην περίπτωση άφιξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, πάντα εντός του πλαισίου της “ιδιωτικής επίσκεψης”… είναι η καλλιέργεια διχόνοιας και η αποδόμηση της ηρεμίας που με τόσο κόπο καλλιεργείται και αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης στην περιοχή.
Ως εκ τούτου, ο πληθυσμός της Θράκης, δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση την εφαρμογή αναχρονιστικών τακτικισμών από την Τουρκία, που να επενδύουν στο συναίσθημα του φόβου και των απειλών όπως άλλωστε είδαμε κατά την περίοδο των Εθνικών Εκλογών του περασμένου Μαϊου και αποδεικνύεται περίτρανα, με το περιβόητο “ροζ” της Ροδόπης.