Η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές ήταν μια ανακοίνωση έκπληξη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να διασφαλιστεί βέβαια να ανακοινωθεί η επιστολική ψήφος εντός και εκτός Ελλάδας προηγήθηκε προετοιμασία αρκετών μηνών για να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή της.
«Εργαλείο κατά της αποχής» η επιστολική ψήφος
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστολική ψήφος θα αποτελέσει ένα εργαλείο κατά της αποχής. «Θα αποτελέσει την πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Έτσι, με βάση την απόφαση αυτή, ΑμεΑ, υπερήλικες, ασθενείς, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμη και φοιτητές ή μαθητές Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, θα μπορούν να ψηφίσουν χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία μέσω της επιστολικής ψήφου.
Το ίδιο ισχύει και για τους απόδημους Έλληνες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Επιστολική ψήφος: Πρώτη εφαρμογή στις ευρωεκλογές
Η επιστολική ψήφος θα ισχύσει από τις ερχόμενες ευρωεκλογές και σε πρώτη φάση δεν θα εφαρμοστεί στις εθνικές εκλογές, όπως τόνισε άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.
Το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των εκλογέων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, στις αρχές του 2024, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ευρείες συναινέσεις. Για να γίνει νόμος του κράτους απαιτείται η απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, να συγκεντρώσει δηλαδή τουλάχιστον 120 ψήφους.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αισιοδοξία ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα συγκεντρώσει ευρύτατη πλειοψηφία.
Δεδομένου ότι και προ των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν ταχθεί υπέρ της διευκόλυνσης των ψηφοφόρων και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων ήταν θετικές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει εύφορο έδαφος η επιστολική ψήφος να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, και αφού πρώτα δοκιμαστεί στην πράξη η επιστολική ψήφος.
Για να ισχύσει η μεταρρύθμιση από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων κι ενώ υπάρχει και η εκτίμηση ότι καθώς δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, αλλά ο τρόπος συμμετοχής στις εκλογές, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τη Θράκη;
Δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν “περίεργη” τη χρονική συγκυρία της απόφασης του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μάλιστα, η ανακοίνωση, ήρθε λίγες μέρες πριν την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, λέγοντας πως προσδοκά μία λύση “καζάν – καζάν” ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων : «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την αύξηση των φίλων μας και τη μείωση των εχθρών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».
Μετά από τα παραπάνω, διερωτάται κανείς και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά .. με σοβαρό το ενδεχόμενο να καταφέρει να εισέλθει στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου του DEB ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας).
Αν λάβει κανείς, υπόψιν του πως στη Γερμανία ζουν 5,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, ενώ στη Γαλλία, το 5,8% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και μεγάλη μερίδα των παραπάνω πληθυσμών θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν.
Η πολιτικός Τσιγδέμ Ασάφογλου από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι το 2019, όταν έκανε την εμπρηστική δήλωση της Τετάρτης 29 Μαϊου 2ο19, στην οποία ανέφερε ότι το κόμμα της είναι τουρκικό και η ίδια νιώθει Τουρκάλα, με αποτέλεσμα να γίνει πρώτο θέμα στην τότε επικαιρότητα.
Ποια είναι, όμως, η μουσουλμάνα προέδρος του κόμματος ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), που αναδείχθηκε πρώτο σε Ξάνθη και Ροδόπη, στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019;
Είναι 37 ετών και κατάγεται από την Ξάνθη. Τον Ιανουάριο 2019, έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία του ΚΙΕΦ και η μικρότερη σε ηλικία αρχηγός του μειονοτικού κόμματος.
Μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου, Μουσταφά Αλή Τσαούς, η εκλογή της ήταν τυπική διαδικασία μιας και ήταν η μοναδική υποψήφια για το «δαχτυλίδι» της διαδοχής.
Η Τσιγδέμ Ασάφογλου από υπάλληλος στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του DEB (το τουρκικό ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται από τα μέλη του κόμματος) κατέληξε πρόεδρος, μετά την άρνηση των δύο αντιπροέδρων, Οζάν Αχμέτογλου και Αχμέτ Καρά, να αναλάβουν την ηγεσία, όπως φέρεται να τους ζητήθηκε από το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.
Η ένταξή της στο ΚΙΕΦ έγινε 3 χρόνια πριν τις ευρωεκλογές του 2019 και ως μέλος του ακολουθούσε τον Μουσταφά Αλή Τσαούς σε πολλές από τις αποστολές του στην Τουρκία και σε διεθνή φόρα, απ’ όπου -συνήθως- κατήγγειλε την Ελλάδα για «παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη».
«Το θέμα είναι να ακούγεται η φωνή της μειονότητας» είχε πει στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανάληψη της ηγεσίας στο DEB.
Με το «καλημέρα», εξάλλου, η ίδια φρόντισε να ανεβάσει πολύ τον πήχη, τονίζοντας ότι «με τη στήριξη του λαού μας, θα πάμε ακόμη πιο μπροστά και να πετύχουμε μεγαλύτερες επιτυχίες».
«Κάθε ψήφος απόδειξη της ”τουρκικής ταυτότητας»
Αυτή, πάντως, δεν είναι ήταν η πρώτη φορά που προκάλεσε με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της. Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές του 2019, η επικεφαλής του ΚΙΕΦ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, είχε υποστηρίξει ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ασάφογλου, «οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι απόδειξη της ‘’τουρκικής ταυτότητας’’ στη Δυτική Θράκη».
Τα ίδια όμως υποστήριξε τότε και στην Κατερίνα Καλεντερίδου, καθώς σε συνέντευξή της τότε, είπε χαρακτηριστικά πως “δεν είναι τραγικό ή προκλητικό να δηλώνει κάποιος ότι είναι Τούρκος και ότι έχει εθνική τουρκική συνείδηση αλλά να αγαπάει αυτή τη χώρα”
Αναφορικά με την περίπτωση “θερμού επεισοδίου” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η κυρία Ασάφογλου, είχε δηλώσει: «Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, η μητέρα Πατρίδα μου είναι η Τουρκία. Η σημαία μου είναι η ελληνική, η μητέρα σημαία μου είναι η τουρκική. Απλά, ανήκω σε μια μειονότητα η οποία είναι Εθνική και θρησκευτική».
Μετά τα παραπάνω, ίσως θα ήταν εύλογο να διερωτηθούμε τι μπορεί να επακολουθήσει στην περιοχή….