18 Οκτωβρίου 2024

Η βουλγαρική Overgas θα αγοράσει αέριο από το LNG Αλεξανδρούπολης – Παράπονα για την έλλειψη ανταγωνισμού στην τοπική αγορά

Επικριτικός απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά φυσικού αερίου της Βουλγαρίας εμφανίζεται το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Overgas, και πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, Μάθιου Μπράιζα.

Ο ίδιος τόνισε μιλώντας στο Argus ότι παρόλο που υπάρχουν πάνω από 100 εταιρείες εμπορίας στον κλάδο, απουσιάζει ο ανταγωνισμός.

Αιτία αποτελεί η αποκλειστικότητα που απολαμβάνουν οι κρατικοί όμιλοι στη διαμόρφωση των τιμών και στην πρόσβαση στο σημείο εισόδου από την Τουρκία.

Η ίδια η Overgas επιχείρησε να δεσμεύσει ποσότητες μέσω τουρκικού τερματικού LNG, όμως τελικά αναγκάστηκε να στραφεί στο νέο ελληνικό τερματικό της Αλεξανδρούπολης ώστε να λάβει αέριο μέσω του αγωγού IGB. Παράλληλα, έχει δεσμεύσει χωρητικότητα στη Ρεβυθούσα για τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, η εταιρεία έχει απευθυνθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά της Βουλγαρίας και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση.

Μοιραστείτε το