22 Νοεμβρίου 2024

Στρεπτόκοκκος: Παιδίατρος αναλύει τα συμπτώματα και πότε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή παιδιού

Παιδίατρος  αναλύει τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου, πού εντοπίζεται, με ποιους τρόπους μπορεί να προληφθεί και πώς αντιμετωπίζεται – Ο γιατρός εξηγεί πώς ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος μπορεί να απειλήσει τη ζωή ενός παιδιού.

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο ο θάνατος ενός 9χρονου κοριτσιού στο Διδυμότειχο από στρεπτόκοκκο.

Οι γιατροί έκαναν ΚΑΡΠΑ και μαλάξεις στην 9χρονη, προχώρησαν στη διασωλήνωσή της και ήταν έτοιμοι να την διακομίσουν στη ΜΕΘ ενηλίκων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Όμως, δεν πρόλαβαν… Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές των γιατρών, η 9χρονη άφησε την τελευταία της πνοή.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μίλησε για τον στρεπτόκοκκο και εξήγησε πώς μπορεί να προληφθεί έγκαιρα και πότε να θέσει σε κίνδυνο την ζωή ενός παιδιού. Ο παιδίατρος ανέλυσε τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης και έδωσε κανόνες πρόληψης και προφύλαξης.

Αναλυτικά όσα είπε ο Σπύρος Μαζάνης στο Newsbomb.gr:

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα γένος μια ομάδας κόκκων που έχουν αρκετά αδερφάκια και ξαδερφάκια. Κάποιοι από αυτούς τους στρεπτόκοκκους προκαλούν ελαφριές ασθένειες και κάποια άλλα στελέχη πιο βαριές.

Στην προκειμένη περίπτωση μας ενδιαφέρει και μιλάμε για το Β΄Αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α’. Αυτός ο στρεπτόκοκκος όταν μπει στον οργανισμό ενός παιδιού είτε δια μέσου στόματος και αναπνοής είτε δια μέσου δέρματος προκαλεί σταφυλοκοκκική νόσο.

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την κατάσταση στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Μπορεί να κάνει πυρετό, πόνο λαιμού, διόγκωση αδένων, τραχήλου του λαιμού, εμετό, διάρροια και χαρακτηριστικό συμπτώματα είναι εξάνθημα στο δέρμα. Μέχρι εδώ είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος εάν το παιδί πάει εγκαίρως στον γιατρό και ξεκινήσει αντιβίωση, η οποία είναι μια από τις κλασσικές αντιβιώσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος μπορεί να απειλήσει τη ζωή του παιδιού μέσα σε λίγες ώρες

Στην περίπτωση που καθυστερήσει η αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου, αν καταφέρει να μπει μέσα στο αίμα του παιδιού και να φτάσει σε όργανα που έχουν ζωτική σημασία, τότε δημιουργείται ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, ο οποίος απειλεί τη ζωή του παιδιού. Πρακτικά σημαίνει ότι ο στρεπτόκοκκος όταν μπει στο αίμα δημιουργείται δηλητηρίαση δέρματος και φτάνοντας σε όργανα όπως πνεύμονες, εγκέφαλο και καρδιά μπορεί να προκαλέσει θάνατο του παιδιού. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που έχει την ικανότητα να γίνει διεισδυτικό μπορεί να απειληθεί η ζωή του παιδιού μέσα σε λίγες ώρες.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο.

Πού εντοπίζεται ο στρεπτόκοκκος και πώς μεταδίδεται

Είναι ένα γνωστό μικρόβιο εδώ και πολλά χρόνια που βρίσκεται παντού γύρω μας και καθημερινά τον θεραπεύουν οι παιδίατροι, διότι πολλά από τα παιδιά που αρρωσταίνουν έχουν στρεπτόκοκκο. Λόγω έναρξης έγκαιρης θεραπείας αποφεύγονται τα χειρότερα.

Μεταδίδεται με σταγονίδια από το στόμα δια μέσου στοματικής και αναπνευστικής οδού και διαμέσου δέρματος εάν υπάρχουν ανοιχτές αμυχές στο δέρμα. Σχεδόν το 10 με 15% των ανθρώπων είναι φορείς μικροβίου στο στόμα χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα. Δεν νοσούν όμως είναι ικανοί να μεταδόσουν το μικρόβιο ειδικά στα παιδιά όταν τα αγκαλιάζουν, τα φιλάνε και βρίσκονται σε κοντινή επαφή με αυτά.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με αντικείμενα, όπως βιβλία, τετράδια, παιχνίδια ή οποιοδήποτε μολυσμένο αντικείμενο που θα ακουμπήσει στο δέρμα του και υπάρχει αμυχή.

Ο τρόπος προφύλαξης και πρόληψης από τον στρεπτόκοκκο

Για να προφυλάξουν οι γονείς τα παιδιά από τον στρεπτόκοκκο πρέπει να τηρούνται οι γνωστοί κανόνες προσωπικής υγιεινής και να ενημερώνεται έγκαιρα ο παιδίατρος σε περίπτωση που το παιδί έχει πυρετό.

Είναι επικίνδυνο να περιμένουμε από ένα παιδί με δύο και τρεις ημέρες πυρετό για να τον πάμε στον παιδίατρο. Εάν το παιδί έχει πάνω από 38 πυρετό θέλει επικοινωνία, αρχικά και τηλεφωνική με τον παιδίατρο για να αποφασίσει αν θα εξετάσει το παιδί.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ