Σε λειτουργία αναμένεται να μπει ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG της Gastrade FSRU “Αλεξανδρούπολης”, αφού μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει και το πρώτο φορτίο LNG.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, το τάνκερ LNG 174.000 cbm, κατασκευής 2018, GasLog Hong Kong, αναμένεται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη αργά στις 15 Φεβρουαρίου.Το πλοίο μεταφοράς LNG, που ναυλώθηκε από τη γαλλική TotalEnergies, παρέλαβε ένα φορτίο στο εργοστάσιο της Sempra Cameron LNG στη Λουιζιάνα. Η TotalEnergies είναι μέτοχος της Cameron LNG , η οποία έχει χωρητικότητα περίπου 12 mtpa LNG.
Το LNG Prime επικοινώνησε με την Gastrade για να σχολιάσει εάν το πλοίο μεταφέρει το φορτίο LNG για το FSRU της Αλεξανδρούπολης, αλλά η εταιρεία δεν σχολίασε. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εταιρεία θα παραλάμβανε φορτίο στις 20 Ιανουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας κακοκαιρίας.
Το πρώτο FSRU της Ελλάδας
Μεταξύ των μετόχων της Gatsrade είναι ο όμιλος Κοπελούζου, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ, η Bulgartransgaz και η GasLog. Ο μέτοχος και η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία LNG GasLog είχαν ζητήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 από την Seatrium με έδρα την Σιγκαπούρη να προχωρήσει στη μετατροπή του GasLog Chelsea, κατασκευής 2010, σε FSRU.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι της Σιγκαπούρης στις 17 Δεκεμβρίου. Η πρόσδεση του πρώτου FSRU ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.
Το FSRU βρίσκεται στο πέλαγος της Θράκης σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης. Επίσης, συνδέεται με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο αγωγός θα παραδίδει φυσικό αέριο στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και στη συνέχεια στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία στη Δύση, δήλωσε η Gastrade. Ο τερματικός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης θα έχει χωρητικότητα 5,5 Bcm.
Με αυτό το έργο, η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη της μονάδα FSRU και τη δεύτερη εγκατάσταση εισαγωγής LNG, προσθέτοντας στον τερματικό σταθμό εισαγωγών του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται στη Ρεβυθούσα. Εκτός από αυτή τη μονάδα, η Gastrade σχεδιάζει επίσης την εγκατάσταση ενός δεύτερου FSRU στην ανοικτή θάλασσα της Αλεξανδρούπολης.