23 Νοεμβρίου 2024

Πρόταση δυσπιστίας: Αύριο η κατάθεση, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις – Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τα φαινόμενα έχει στο…σακούλι του τις απαιτούμενες 50 υπογραφές, ωστόσο δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το σκληρό παιχνίδι κομματικών ισορροπιών και πολιτικών καταγγελιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τόσο σε Χαριλάου Τρικούπη όσο και σε Κουμουνδούρου. O…μαγικός αριθμός των 50 βουλευτών συμπληρώνεται με εκείνους του ΠΑΣΟΚ και εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου σύμφωνα με το ACTION επικρατεί ένα «μούδιασμα», επειδή η πρωτοβουλία ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Νευρικότητα και αντιδράσεις επικρατούν όμως στον ΣΥΡΙΖΑ και για τη δήλωση Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται ότι μέσω ανάρτησης στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας του να παραιτηθεί.

Η δήλωση Σπίρτζη δεν ήταν η μοναδική αντίδραση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη περί διεξαγωγής εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών, πήρε το πρωί ο Χρήστος Σπίρτζης. «Ήταν βαριά υπερβολική τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, του προέδρου μας» ανέφερε μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ. Εξέφρασε την άποψη πως θα μπορούσε να αποφύγει ο κ. Κασσελάκης «αυτή την υπερβολή».

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Από πλευράς κυβέρνησης από την άλλη πλευρά ζήτημα παραμείνει αν προτίθεται να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά. Κάποιοι θεωρούν πάντως πως είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για συσπείρωση της γαλάζιας εκλογικής βάσης και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Ούτε έγκλημα υπάρχει στην Τέμπη, ούτε συγκάλυψη» ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, την οποία εγκάλεσε ότι συνασπίστηκε γύρω από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, παραθέτει μάλιστα και μια ιστορική αναλογία με τη δίκη των Στρατηγών των Αργινουσών στην αρχαία Αθήνα. «Το Σήμερα είναι πλέον προφανές ότι ισχυρά Οικονομικά Συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την Πολιτική ισχύ που του έδωσε ο Λαός στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές» τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης και προσθέτει: «Γύρω από αυτά τα Συμφέροντα συνασπίστηκε η Αντιπολίτευση και όλοι μαζί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλλουν τους συγγενείς τους νεκρούς, ενώ οι όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε. Ως αποτέλεσμα αυτού ο Ελληνικός Λαός έχει πιστέψει στη συντριπτική του Πλειοψηφία στο “Έγκλημα των Τεμπών” και στην “συγκάλυψη του εγκλήματος. Ούτε Έγκλημα υπάρχει στα Τέμπη ούτε Συγκάλυψη. Ένα τραγικό δυστύχημα ήταν οφειλόμενο σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Μας πονάει; Ναι! Μας Εξοργίζει; Ναι! Αλλά δεν πρέπει να καταστρέψουμε την Χώρα και τη Δημοκρατία μας επιτρέποντας σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για ίδιους πολιτικούς σκοπούς!» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή μπορεί να αρχίσει ακόμη και αύριο.

Πρόταση Δυσπιστίας: Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Η πρόταση δυσπιστίας ή μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που προτίθεται να καταθέσει την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβλέπεται από το Σύνταγμα, υπό τους όρους της συμμετοχής, αλλά και του χρόνου κατά τον οποίο μπορεί να υποβληθεί.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 84 του Συντάγματος: (Εμπιστοσύνη της Βουλής – αρχή της δεδηλωμένης)

1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ