22 Νοεμβρίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αποκάλεσε τουρκική την Μουσουλμανική μειονότητα – «Θρησκευτική μειονότητα, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης» απάντησε ο Πρωθυπουργός

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία με τον πρωθυπουργό, αλλά αποκάλεσε τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα. Όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών στην Άγκυρα.

Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε:

«Εργαζόμαστε με στόχο αν ανεβάσουμε στα 10δις δολάρια το μεταξύ μας εμπόριο», είπε ακόμη. «Να λύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ερντογάν και τόνισε ότι ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το κουρδικό και το Κυπριακό.

“Μόλις είχαμε μια στενής κλίμακας, εξαιρετικά παραγωγική, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση με τον αξιότιμο πρωθυπουργό. Κατά τις συναντήσεις μας, εξετάσαμε διεξοδικά τα θέματα της διμερούς ατζέντας μας. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του στόχου της αύξησης του διμερούς μας εμπορίου, που ήταν 6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια».

“Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, συζητήσαμε τουρκοελληνικά ζητήματα. Η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETO, το PKK και το DAESH ήταν επίσης στην κορυφή της ατζέντας μας. Η ενότητά μας κατανόησης με την Ελλάδα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενισχύεται.

Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τα δεδομένα στο νησί. Ένα τέτοιο βήμα θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής μας.”

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αρχικά: «Οι δύο γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε την κατανόηση ως κανονικότητά όχι ως εξαίρεση».

Είπε πως και οι δύο χώρες έχουν πιεστεί από μεταναστευτικά κύματα για αυτό η Ελλάδα συμφωνεί για την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ στην Τουρκία.

Απάντησε για την μουσουλμανικά μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας πως ο ορισμός της ως μουσουλμανική ορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάνης.

«Η ελληνική μειονότητα εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας, αλλά χρειάζεται τη στήριξη της Τουρκίας. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, η Ελλάδα εγγυάται καθεστώς ίσων ευκαιριών».

«Συζητήσαμε την στενοχώρια μας τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως η Μονή Χώρας άλλαξέ χαρακτήρα και θα λειτουργήσει ως τέμενος. Αγκούσα αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος, αλλά κατ ελάχιστο είναι πολύ σημαντικό όλοι να απολαμβάνουν αυτό το θρησκευτικό και πολιτιστικό κτίριο».

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ