Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η δειγματοληψία που έγινε από κλιμάκιο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Έβρου στους ελαιώνες Μάκρης, Δικέλλων, Μεσημβρίας, Σαμοθράκης αλλά και Μαρώνειας, στο πλαίσιο μελέτης που εκπονείται για την ανανέωση των ελαιώνων με το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό, μετά και τις πυργκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού. Μέσα από τις δειγματοληψίες που έγιναν σε δέντρα ελιάς, θα ελεγχθεί η γενετική ταυτότητα των τοπικών ποικιλιών και θα αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για μία ή περισσότερες ποικιλίες, ώστε να υπάρξει ένας «οδηγός» για την ανανέωση των ελαιώνων.
Η διερεύνηση του DNA των ελαιώνων θα συμπληρώσει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης που πήρε το ελαιόλαδο της Μάκρης το 2020, ενώ θα εξυπηρετήσει και στην εγγραφή της ονομασίας της «ελιάς Μάκρης», στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών.
Θετικά είδαν την πρωτοβουλία και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, χαρακτηρίζοντας τη δειγματοληψία που έγινε «πολύ καλή κίνηση». Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος των ελαιοπαραγωγών της Μάκρης, Δημοσθένης Χατζηνικολάου, εξήγησε ότι η δειγματοληψία έγινε από 15 σημεία του ελαιώνα της περιοχής, στον οποίο υπάρχουν δέντρα πολύ παλαιών ετών, και τα αποτελέσματα της αναζήτησης της ταυτότητας της ποικιλίας θα ανακοινωθούν σε έναν χρόνο.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας