18 Οκτωβρίου 2024

Ιλχάν Αχμέτ: Ανεπίλυτο θέμα η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων για τον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή- Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για το γνωστό και ανεπίλυτο θέμα της χρόνιας καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων σε δικαιούχους ιδιοκτήτες απαλλοτριωθεισών εκτάσεων για την κατασκευή οδικού άξονα Κομοτηνή- Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ανάλογη επίκαιρη ερώτηση είχε συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2022 και ο επί εποχής εκείνης υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών  της κυβέρνησης Μητσοτάκη Γεώργιος Καραγιάννης, είχε πει τα εξής αποκαλυπτικά όπως προκύπτουν από τα πρακτικά της Βουλής:

“Συμμεριζόμαστε την ταλαιπωρία που βιώνουν συμπολίτες σε ό,τι αφορά μεγάλα έργα υποδομής και έχει αναδειχθεί μία μεγάλη αδυναμία του συστήματος των απαλλοτριώσεων που μας απασχολεί και το επόμενο χρονικό διάστημα προτιθέμεθα να επανέλθουμε με μία στοχευμένη νομοθετική παρέμβαση”

Από τότε αν και πέρασαν σχεδόν δύο πλήρη ημερολογιακά έτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ως φαίνεται να αδιαφορεί για την επίλυση του προβλήματος παρά τις υποσχέσεις του κ. Καραγιάννη οι οποίες όμως κατέληξαν στην ελληνικές καλένδες.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτή την στιγμή και μετά από την πάροδο έξι ετών από την εκδοθείσα δικαστική απόφασητο Ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί αναίτια στην καταβολή των αποζημιώσεων των δικαιούχων των απαλλοτριωθεισών εκτάσεων τους, οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται, με την κατασκευή του κάθετου άξονα Κομοτηνή- Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Την επόμενη εβδομάδα θα προσέλθει πλέον στην Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών υπό την νέα της σύνθεση ενώπιον του βουλευτή Ροδόπης προκειμένου να δώσει πειστικές και απαντήσεις για το πότε επιτέλους θα υπάρξει η νομοθετική πρωτοβουλία που είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υφυπουργός για την αποζημίωση των δικαιούχων.

Ενδεικτικά παραθέτουμε την τοποθέτηση στην Ολομέλεια του κ. Ιλχάν Αχμέτ, κατά την πρώτη συζήτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

«Έχω μείνει έκπληκτος να σας ακούω να λέτε ότι ο δρόμος έχει κατασκευασθεί, οι άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, βρίσκεται σε ταχεία κυκλοφορία εδώ και οχτώ χρόνια και απόφαση απαλλοτρίωσης δεν υφίσταται διότι χάθηκαν κάποιες προθεσμίες. Πολύ, δε, περισσότερο που αυτό συνέβη από υπαιτιότητα του ίδιου του δημοσίου. Δηλαδή, εν τέλει κ. υπουργέ μάς λέτε ότι το όλο έργο βρίσκεται στον αέρα ενώ όταν το δημόσιο το ίδιο θέλει να εισπράξει ένα ευρώ από τον πολίτη που χρωστάει την ΔΕΗ, έρχεται και σου κόβει το ρεύμα. Η κυβέρνηση ζητάει από τον πολίτη να είναι ο ίδιος συνεπής στις υποχρεώσεις του και όταν τού παίρνει του χωράφι, μιλάει για προθεσμίες».

Μοιραστείτε το