19 Σεπτεμβρίου 2024

«Κανένας μόνος» το ηχηρό μήνυμα παιδιών από την Αισύμη στο 1ο Αντάμωμα του χωριού

«Κανένας μόνος» το ηχηρό μήνυμα παιδιών από την Αισύμη στο 1ο Αντάμωμα του χωριού, που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία.

Τα δύο κορίτσια με δική τους πρωτοβουλία, συνόδευσαν τον τραγουδιστή της ορχήστρας και έστειλαν το δικό τους μήνυμα στη νοηματική, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης .

Την ίδια ώρα που τα χωριά του Έβρου ερημώνουν, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε αυτά να κρατηθούν ζωντανοί οι οικισμοί του, έστω κάποιες μέρες το καλοκαίρι.

Τα ιδιαίτερα δραστήρια μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου της Αισύμης, αποφάσισαν να διοργανώσουν το 1ο Αντάμωμα Αισυμιωτών στην πλατεία του χωριού, μια “γιορτή” που στοχεύουν αν την κάνουν θεσμό, για να μαθαίνουν οι μικρότεροι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι.

Κανείς ωστόσο δε μπορεί να γυρίσει τα μάτια στο “δημογραφικό” τον μεγάλο εφιάλτη του Έβρου.

Στην Αισύμη αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο μια οικογένεια με 4 μικρά παιδιά που ζει στο χωριό.

Ελλείψει πολιτικής βούλησης στην πράξη αλλά και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, η κατάσταση στο Έβρο κρίνεται πλέον μη αναστρέψιμη. Προβλέπεται ότι σε 20 με 30 χρόνια ο Έβρος θα μετατραπεί σε νομό – φάντασμα.

Για κάθε νεογέννητο, σχεδόν 19 Εβρίτες πεθαίνουν!

Ενδεικτικά  :

Δημοτική Ενότητα Μεταξάδων: 1 / 12

Δημοτική Ενότητα Κυπρίνου: 1 / 9

Δημοτική Ενότητα Βύσσας: 1 / 6,4

Δημοτική Ενότητα Ορφέα: 1 / 4

Δημοτική Ενότητα Τυχερού: 1 / 3,6

Δημοτική Ενότητα Σουφλίου: 1 / 3

Δημοτική Ενότητα Φερών: 1 / 2,7

Δημοτική Ενότητα Διδυμοτείχου: 1 / 2

Δήμος Σαμοθράκης: 1 / 1,8

Δημοτική Ενότητα Ορεστιάδας: 1 / 1,25

Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης: 1 / 1

Σε αυτά τα σοκαριστικά στοιχεία πρέπει να συνεκτιμήσουμε τον παράγοντα ότι αφορούν την εποχή πριν την πανδημία του κορωνοϊού που – όπως ξέρουμε – «χτύπησε» τις μεγάλες ηλικίες και προκάλεσε χιλιάδες θανάτους ηλικιωμένων, αφήνοντας τραγικό αποτύπωμα ειδικά σε γερασμένες κοινωνίες όπως του Έβρου. Επομένως από το 2020 έως τις μέρες μας, η κατάσταση είναι βέβαιο ότι έχει γίνει πολύ χειρότερη. Ακόμα και αυτά τα εφιαλτικά νούμερα, είναι μάλλον «κολακευτικά» μπροστά στη σημερινή εικόνα!

Μοιραστείτε το