19 Σεπτεμβρίου 2024

Πάνω από 14.000 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω της πανώλης

Σχεδόν ένα μήνα μετά την εκδήλωση της πανώλης στην Ελλάδα και επισήμως μετράμε 35 κρούσματα και 14.000 θανατωμένα ζώα. Δηλαδή η νόσος χτύπησε 35 κτηνοτροφικές μονάδες από την στιγμή που τα τα μολυσμένα ζώα πέρασαν τα σύνορα της χώρας . Η ζημιά είναι δεδομένο πως έχει συντελεστεί και θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν οι αρχές έγκαιρα δεν είχαν εντοπίσει τις νέες εστίες , αυτές δηλαδή που προέκυψαν εκτός των ζωνών επιτήρησης και ελέγχου. Η πανώλη πρόλαβε να χτυπήσει σε Θεσσαλία , Ηλεία, Ροδόπη και Κρήτη προκαλώντας καταστροφή στο ζωϊκό κεφαλαίο.

Κρούσμα πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα της Θράκης

Κρούσμα της πανώλης εντοπίστηκε σε μονάδα εκτροφής αιγοπροβάτων στη Ροδόπη .

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ιδιοκτήτης της μονάδας εκτροφής αιγοπροβάτων στη Ροδόπη είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, θα οδηγηθούν σε σφαγή τα 273 πρόβατα και θα ακολουθηθεί όλο το πρωτόκολλο των ενεργειών που προβλέπονται.

Για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση με προσλήψεις νέων Κτηνιάτρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όχι μόνο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Μοιραστείτε το