19 Σεπτεμβρίου 2024

Εβρος: Ένας χρόνος από την πύρινη κόλαση ….

Ένας χρόνος πέρασε από την πύρινη κόλαση των 17 ημερών στον Έβρο. Ένας χρόνος από την απόλυτη καταστροφή.

Ήταν ξημερώματα της 19ης Αυγούστου 2023 , όταν ξέσπασε η πρώτη φωτιά στην περιοχή της Μελίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά από κεραυνό.

Λίγο πριν το μεσημέρι της επόμενης μέρας, με τους ισχυρούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή, ήχησε το 112 για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και αφορούσε τους κατοίκους στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα και Λουτρό ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Οι φλόγες ήδη, είχαν ξεκινήσει το ολέθριο έργο τους και το έργο της πυροσβεστικής βρίσκονταν  σε πλήρη εξέλιξη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μελία της Αλεξανδρούπολης και γύρω στις 13.00 επιχειρούσαν στο σημείο 71 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 5 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα ενώ συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ και ο στρατός.

Παράλληλα, για να διευκολυνθεί το πυροσβεστικό έργο αλλά και λόγω των πυκνών καπνών, έκλεισε και η Εγνατία Οδός και στα 2 ρεύματα έως τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης.

Το μήνυμα από το 112:

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – «Δύσκολη η πρώτη νύχτα με ριπές ανέμου 7-8 μποφόρ»

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ της 19ης Αυγούτου 2023, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιό είπε τότε: «θα είναι μία δύσκολη νύχτα με ριπές ανέμου 7-8 μποφόρ».

Η φωτιά είχε φτάσει πια στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα έκαψε τα πρώτα σπίτια και αυτοκίνητα.  Παράλληλα, η φωτιά βρέθηκε κοντά σε σπίτια στην Αγνάντια.

Ζημιές όμως έχουν υποστεί και επιχειρήσεις στην περιοχή από τη μεγάλη φωτιά.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς ήταν κοντά σε Αγνάντια και Αμφιτρίτη και κινούνταν βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Στην περιοχή , οι άνεμοι έφταναν και τα οκτώ μποφόρ .

Όλες οι δυνάμεις έδιναν  μάχη για να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς. Εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες δίνουν μάχη με τις φλόγες με την συνδρομή μεγάλων δυνάμεων του στρατού, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ

Οι οικισμοί Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια εκκενώνονται.

Σε τρία μέτωπα η μάχη με τις φλόγες την 2η μέρα – Νέο «112» για εκκένωση 5 οικισμών

Η δύσκολη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, συνεχίζεται. Το μεσημέρι της Κυριακής 20 Αυγούστου 2023, λίγο πριν τις 14:00, εστάλησαν νέα μήνυματα από το «112» στους κατοίκους των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος προκειμένου να εκκενώσουν προς Φέρες, καθώς και σε εκείνους σε Αμφιτρίτη, Άβαντα και Μαΐστρο προς Αλεξανδρούπολη.

Τα μηνύματα αναφέρουν:

Μέχρι εκείνη την ώρα τρία ήταν  τα ενεργά κομμάτια της πυρκαγιάς.

Το πρώτο στο ανατολικό κομμάτι από τον οικισμό Λουτρό. Το δεύτερο στην δυτική πτέρυγα της πυρκαγιάς στον οικισμό Αμφιτρίτη και πιο συγκεκριμένα νοτίως αυτής. Και το τρίτο στη βόρεια πλευρά, στον οικισμό Νίψα, το οποίο χαρακτηρίστηκε το πιο ενεργό. Το μέτωπο του Άβαντα  – Μαΐστρου χαρακτηρίστηκε  πιο ελεγχόμενο τότε.

Οι φλόγες έφτασαν κοντά στον σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, ωστόσο η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν αποτελεσματική και απέτρεψε τα χειρότερα.

Λόγω της πυρκαγιάς  κλείνει ξανά η Εγνατία Οδος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνονταν μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, η Hellenic Train ανακοίνωσε την πλήρη κατάργηση των λεωφορείων που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Με διάσπαρτες εστίες μάχονται οι πυροσβέστες – Αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους

Με νέες εστίες «ξεπηδούν» συνεχώς στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη.  Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλος αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ επιχειρούν από αέρος 15 μέσα, μεταξύ των οποίων 5 ελικόπτερα και ένα πετζετέλ.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης από τους οποίους ζητήθηκε προσοχή για τους καπνούς που κατευθύνονταν στην περιοχή με την προτροπή να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Μάχη στα μέτωπα της φωτιάς – Αποκαμωμένοι οι Πυροσβέστες μας παίρνουν οξυγόνο

Αποκαμωμένοι οι Πυροσβέστες μας παίρνουν οξυγόνο, από τους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός – Μεγάλη μάχη με τις φλόγες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Έβρου καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει με αμείωτη ένταση την 3η μέρα.

Δύο τα βασικά μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη, με το μέτωπο της φωτιάς στα Λουτρά Τραϊανούπολης να εκτιμάται τότε, ως πιο επικίνδυνο. Στην περιοχή εξακολουθούσαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσχέραιναν το έργο της πυροσβεστικής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είπε χαρακτηριστικά πως  «δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά».

Πέντε σπίτια και μία εκκλησία κάηκαν στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα.

Ένας άνδρας είδε τα μελίσσια του και τους κόπους μιας ζωής να τυλίγονται στις φλόγες. «Δεν έχει μείνει τίποτα» δήλωσε στα ΜΜΕ.

Πυροσβέστες, ανάμεσά τους και ο διοικητής των δυνάμεων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

 

Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκε καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία, χωρίς να κινδυνεύσουν ζώα, εκκενώθηκε το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Αλεξανδρούπολης που απειλήθηκε από την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το καταφύγιο ενημέρωσε για την ασφαλή εκκένωση γιατί η φωτιά κινούνταν απειλητικά προς το σημείο . Το καταφύγιο ζήτησε τη βοήθεια όσων μπορούσαν να βοηθήσουν με αυτοκίνητα.

Τελικά, το καταφύγιο ενημέρωσε πως μεταφέρθηκαν με ασφάλεια 81 σκυλιά στο γήπεδο του Άβαντα.

Στάχτη έγινε ιστορική εκκλησία στο Αετοχώρι

Τις πληγές τους ξεκίνησαν να μετράνε οι κάτοικοι στους οικισμούς από τους οποίους πέρασε η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που είναι σε εξέλιξη

Ενδεικτική η εικόνα από την κατεστραμμένη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο χωριό Αετοχώρι, το ένα από τα δύο χωριά που κατέκαψαν οι φλόγες.

Η φωτιά έκανε στάχτη τον ιερό ναό καθώς το μόνο που έχει απομείνει είναι οι τοίχοι.

Συγκινημένοι οι κάτοικοι του χωριού που είδαν το πρωί της Κυριακής την εκκλησία κατεστραμμένη δεν μπορούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τραϊανούπολης στο χωριό Αετοχώρι έχουν καταστραφεί συνολικά πέντε σπίτια ενώ άλλα τέσσερα σπίτια καμμένα μετράει το χωριό Πεύκα

Νέο μέτωπο ξέσπασε στο δάσος της Δαδιάς

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε τη Δευτέρα 21 Αυγούστου μέσα στο δάσος της Δαδιάς με την Πυροσβεστική να σπεύδει ώστε να αντιμετωπίσει τη φωτιά  πριν  επεκταθεί.

Το νέο μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε στην Δαδιά Σουφλίου, βρίσκονταν κοντά στις εστίες που πλήττουν την Αλεξανδρούπολη από το  Σάββατο. Από την Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν και επιχειρούσαν στη σημείο 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ο τότε αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημητρης Πέτροβιτς, δήλωνε ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές στην Αλεξανδρούπολη.

Οι εικόνες του meteo από τα μέτωπα των ανέμων:

Προγνωστικός χάρτης ανέμου (ένταση και διεύθυνση) για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης για τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Κάηκαν καλλιέργειες, κυψέλες και μικρόσωμα ζώα

Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.

Οι πρώτες μάλιστα εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 500 κυψέλες και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη ήταν καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη.

Κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία λόγω της μεγάλης φωτιάς

Ανακοίνωση εκδίδει η νομαρχία της Αδριανούπολης γνωστοποιώντας πως η συνοριακή πύλη των Υψάλων προς την Ελλάδα στον Έβρο θα παραμείνει κλειστή λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι έξοδοι από τη συνοριακή πύλη των Ιψάλων διακόπτονται μέχρι νεωτέρας και αναφέρεται το εξής: «Είναι σημαντικό οι επιβάτες μας που θέλουν να βγουν να προτιμήσουν τη συνοριακή πύλη Kapkule και άλλες συνοριακές πύλες για να αποφύγουν τυχόν κίνδυνο».

Κλειστή η Εγνατία Οδός – Από την Εθνική Οδό η διέλευση των οχημάτων

Κλειστή και η Εγνατία Οδός στο νότιο τμήμα του Έβρου εξ αιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται από την Εθνική Οδό

Σοκάρουν οι εικόνες – Η φωτιά πλησιάζει την Αισύμη!

Μαίνονται ανεξέλεγκτα τα πεδία των πυρκαγιών στον Έβρο, ενώ σοκάρουν οι εικόνες καθώς η φωτιά πλησιάζει τον οικισμό της Αισύμης.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ενεργό μέτωπο εντός του δάσους της Δαδιάς, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8/23) και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Ο τότε αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημητρης Πέτροβιτς είπε ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα.

Φωτιά και στα Λάβαρα Έβρου

Παράλληλα, λίγο πριν της 16.00 ξέσπασε νέα εστία φωτιάς στα Λάβαρα Έβρου, όπου εστάλη και μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού. «Εάν βρίσκεστε στα Λάβαρα εκκενώστε προς Ορεστιάδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Απειλούνται σπίτια στον Άβαντα – Απόκοσμες εικόνες

Η φωτιά συνεχίζει καίγοντας κοντά στο χωριό Άβαντας, απ’ όπου οι εικόνες που καταγράφονται συγκλονίζουν.

Οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν την πύρινη λαίλαπα να απειλεί τα σπίτια και τις περιουσίες τους και φοβούνται τα χειρότερα.

@forecastweathergreece ⚠️🔥 Άβαντας Έβρου τώρα ❗️ Η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό #π#πυρκαγιαε#ελλαδαθ#θρακηα#αλεξανδρουπολη ♬ πρωτότυπος ήχος – ForecastWeatherGreece

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ξεκινά η εκκένωση του νοσοκομείου – Πρώτα φεύγουν 12 νεογνά

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, στην Αλεξανδρούπολη αναγκάζοντας τις αρμόδιες αρχές να εκκινήσουν, περί τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, της τρίτης ημέρας την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν 130-150 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Βάσει του σχεδίου, έγιναν διακομιδές σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων. Η εκκένωση ξεκίνησε με 12 νεογνά, εκ των οποίων το ένα είναι διασωληνωμένο.  Νωρίτερα, κλήθηκαν και παρέλαβαν με ΙΧ οι συγγενείς τους, όσους ασθενείς μπορούσαν να λάβουν εξιτήριο.

Στο πλοίο Αδαμάντιος Κοραής στο λιμάνι ασθενείς του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το «Αδαμάντιος Κοραής» έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο μετά την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της πόλης (ΠΓΝΑ).

Στον εξωτερικό χώρο έχουν στηθεί τέντες για τα σοβαρά περιστατικά ενώ τα καταστρώματα του πλοίου έχουν μετατραπεί σε θαλάμους. Η προσπάθεια από γιατρούς, νοσηλευτές και δεκάδες διασώστες που μεταφέρουν συνέχεια ασθενείς είναι υπεράνθρωπη.

 

alexandroupoli-ekkenwsi-__1_
alex1
alex2

Φωτιά στην Αλεξανδούπολη: Στη δίνη της πύρινης λαίλαπας για πέμπτη ημέρα – Μάχη με διάσπαρτες εστίες

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει παραδοθεί στις λυσσασμένες φλόγες για πέμπτη διαδοχική ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος «εχθρός» τους είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη «ξεπηδούν» συνεχώς νέες διάσπαρτες εστίες κατά μήκος όλων των χωριών δυτικά του νομού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα δυτικά, δηλαδή προς τον νομό Ροδόπης.

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία υπάρχει φυσικά για το μέτωπο στη Δαδιά, αλλά και για τη Σαμοθράκη όπου  εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε μία ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, όπου το πεζοπόρο τμήμα περπατούσε τρεις ώρες ώστε να προσεγγίσει το σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της δύσκολης κατάστασης από τις 2:30 τα ξημερώματα έκλεισε η Εγνατία Οδός. Νωρίς το πρωί, στον Κόμβο της Μάκρης, είχαν συγκεντρωθεί αυτοκίνητα εκδρομέων, με τουρκικές, γαλλικές, γερμανικές πινακίδες, οι οποίοι προσπαθούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μάλιστα, οι συστάσεις των αστυνομικών στους τουρίστες ως εναλλακτική διαδρομή είναι να μπουν στη Βουλγαρία, να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Σόφιας ή Νυμφαίας και μετά να κατευθυνθούν στην Ηγουμενίτσα, με τους περισσότερους να περιμένουν μήπως ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος.

Από το ξημέρωμα της 19ης Αυγούστου…. χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα 24ωρα, για να παραλάβουμε καμένη γη. Μia γη που πονά. 

Μοιραστείτε το