20 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΚΕ ΤΕ Έβρου: “Να δοθεί πλήρη αποζημίωση στους κτηνοτρόφους που θανατώνονται τα ζώα τους λόγω της ευλογιάς”

Η εμφάνιση της ζωονόσου της ευλογιάς σε κτηνοτροφικές μονάδες του Νομού, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε 4 μονάδες με 1000 ζώα να οδηγούνται στην θανάτωση, θα δώσει νέο χτύπημα στο ήδη αποδεκατισμένο εισόδημα των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων της περιοχής, από την εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνάαποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει την πολιτική που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες,ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μια πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων

Η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς, οφείλουν άμεσα να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Να δοθεί πλήρης και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που θα θανατωθούν τα ζώα τους, που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.
Να δοθεί οικονομική στήριξη για αγορά ζωοτροφών και μέτρων ατομικής προστασίας για όσους κτηνοτρόφους υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
Να στελεχωθούν επαρκώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού .
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έχουν πικρή πείρα από τα προηγούμενα χρόνια για τα ανεπαρκή μέτρα που πάρθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέσα από τους συλλόγους τους να διεκδικήσουν, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μοιραστείτε το