19 Σεπτεμβρίου 2024

4.150 πρωτοετείς φοιτητές ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το Πανεπιστήμιο ετοιμάζεται για την πρώτη του ακαδημαϊκή χρονιά με έδρες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Καβάλα και Δράμα

«Διοικητικά είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε 4.150 πρωτοετείς φοιτητές. Έχουν γίνει οι προετοιμασίες που απαιτούνται και νομίζω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε κανένα Τμήμα του Πανεπιστημίου».

Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης.

Η ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινάει θα είναι η πρώτη στην οποία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα έχει Τμήματα σε Διδυμότειχο, Καβάλα και Δράμα, μετά την περσινή ενσωμάτωση εδρών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Ανατολική Μακεδονία (Καβάλα, Δράμα) και Θράκη (Διδυμότειχο). Παράλληλα, διατηρούνται οι έδρες του ΔΠΘ σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Από εκεί και πέρα, «προετοιμαζόμαστε για την κάλυψη όλων των διδακτικών αναγκών με το μόνιμο προσωπικό και την κατανομή που μας έγινε από το Υπουργείο Παιδείας στα τέλη Ιουλίου – αυτή τη στιγμή είμαστε σε προκήρυξη 86 θέσεων για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών που έχουμε», εξήγησε ο πρύτανης αναφορικά με το διδακτικό προσωπικό, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι κι εδώ «θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε καλυμμένες τις θέσεις αυτές την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου που ξεκινούν τα μαθήματα».

Αναφορικά με τα κτιριακά και λοιπά ζητήματα που προκύπτουν, το ΔΠΘ ανταποκρίνεται με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες, ώστε να είναι όλοι οι χώροι έτοιμοι για τους φοιτητές.

Με το δεξί η Ψυχολογία Διδυμοτείχου


Στο Διδυμότειχο και συγκεκριμένα στο κτίριο του Δημαρχείου, που παραχώρησε δωρεάν προς αυτό το σκοπό στο Πανεπιστήμιο ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, θα λειτουργήσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25 το νεοϊδρυθέν Τμήμα Ψυχολογίας, το οποίο ανοίγει με 100 πρωτοετείς, που πέρασαν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024.

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα, σύμφωνα με τον Φώτη Μάρη, ότι αφενός συμπληρώνουν όλες οι θέσεις πρωτοετών, αφετέρου ότι η Βάση Εισαγωγής είναι υψηλή (15.300) γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πρωτοετείς αναμένεται να είναι φοιτητές που η Σχολή ήταν στις πρώτες επιλογές φοίτησης.

Αναφορικά με το κτιριακό ζήτημα της Ψυχολογίας, οι εργασίες θα συνεχιστούν πυρετωδώς όλο τον Σεπτέμβριο, με τον Φ. Μάρη να μεταφέρει την πεποίθηση πως όλα τα είναι έτοιμα τον Οκτώβριο. Θυμίζουμε ότι την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη θα μεταφερθεί το Τμήμα Νοσηλευτικής του πρώην Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μία απόφαση που ελήφθη για ακαδημαϊκούς λόγους, αφού στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, όπου θα μπορούν να εκπαιδεύονται ακόμη καλύτερα οι νοσηλευτές/τριες.

Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2025-26, αναμένεται να δεχτεί τους πρώτους φοιτητές το νέο Τμήμα Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Κομοτηνής.

Εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας απέκτησε το ΔΠΘ


Θυμίζουμε ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ)ο εσωτερικός κανονισμός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τον πρύτανη Φώτη Μάρη να κάνει λόγο για «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το πανεπιστήμιό μας. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην προσπάθεια, διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό».

Ο εσωτερικός κανονισμός, περιλαμβάνει μία σειρά από θέματα, όπως η ακαδημαϊκή διάρθρωση, η λειτουργία συλλογικών οργάνων, η οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων σπουδών και πολλά ακόμη ζητήματα προσωπικού, σπουδών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

 

Πηγή: xronos.gr
Μοιραστείτε το