19 Σεπτεμβρίου 2024

«Μας κοροϊδεύουν» – Στα όρια τους οι Εβρίτες με τις συνεχείς αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα «σπρώχνουν» τους πολίτες στην απόγνωση, με τους Εβρίτες να λένε στην πλειοψηφία τους ότι “μας κοροϊδεύουν”.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσφατα, ανακοίνωσε έκτακτη στήριξη στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου και αφορά στις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης, γεγονός που φαίνεται να μην ικανοποιεί τους πολίτες ύστερα και από την επιπλέον αύξηση στην τιμή κιλοβατώρας τον Αύγουστο που άγγιξε το 30%.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την πράσινη μετάβαση και την πράσινη ενέργεια, έκανε λόγο όχι απλά για περιβαλλοντική αλλά και μια οικονομική αναγκαιότητα καθώς η ενεργεια αυτή απο ηλιο, ανεμο ή νερό είναι πολύ πιο φτηνή.

«Το πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Για αυτό και όταν βγαίνουν τη νύχτα τα φωτοβολταϊκά από το σύστημα, παρατηρείται απότομη άνοδος της ωριαίας τιμής. Υπάρχει μια βασική στρεύλωση σήμερα στην αγορά ενεργειας της Νοτιανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τις τιμές που πληρωνει η Δυτική Ευρώπη. Λεμε ότι έχουμε ενιαία αγορά αλλά αυτό δεν λειτουργησε και για αυτό θα αναδείξω το ζήτημα με μια επιστολη στην πρόεδρο της Κομισιόν κα φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας τι έγινε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, και πως γινεται να υπάρχουν ώρες που η τιμή είναι δέκα φορές υψηλότερη στα Δυτικά Βαλκάνια από ό,τι είναι στην Αυστρία ή την Τσεχία. Κάτι δεν δουλεύει καλά και ειναι προβλημα ευρωπαϊκό. Δεν θα πληρώσει ο Ελληνας τις στρευλώσεις αυτου του μοντέλου».

«Η Ευρωπη δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά κάποιος πρέπει να αναδείξει αυτό το ζήτημα».

Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι για όσο κρατάει αυτή η στρέβλωση, θα υπάρξει στήριξη των νοικοκυριών, ενω επανέλαβε ότι στις τιμές λιανικής η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μοιραστείτε το