23 Νοεμβρίου 2024

Η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: 12 αυξήσεις αποδοχών, 12 νέες μειώσεις φόρων

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ για τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων προχώρησαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

«Είμαστε μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες ταχύτητες. Έχουμε τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε επενδύσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να δει κατά προτεραιότητα ορισμένα ζητήματα όπως είναι το δημογραφικό, το στεγαστικό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει αιτήματα από κάποιες κοινωνικές ομάδες. Όλα προχωρούν με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες», είπε κατά την εισαγωγή του ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός είπε ότι «σταθερά εξακολουθούμε να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Έχουμε αύξηση των κονδυλίων για τις δημόσιες επενδύσεις. Αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς αύξηση φόρων. Έχουμε μια εντυπωσιακή βελτίωση και επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και μια νέα εικόνα στις παραλίες».

Τα τελευταία 5 χρόνια είμαστε μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις μεγαλύτερες ταχύτητες, και σε κάποια θέματα τις μεγαλύτερες στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης, τριπλασίους ρυθμούς αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ μόνο για όσα δανειστήκαμε το 2024.

«Η αύξηση καθαρών δαπανών θα ανέλθει 2,8 δισ. ευρώ το 2025 και μπορεί να φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ», ανέφερε.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε σε 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων:

Aυξήσεις αποδοχών

  •     Νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025 σε 2-2,5%.
  •     Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (100 εκατ. ευρώ)
  •     Οριζόντια αύξηση στους μισθούς στο Δημόσιο με εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο (πάνω από 100 εκατ. ευρώ)
  •     Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο Δημόσιο (40 εκατ. ευρώ.
  •     Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (1500 – 2500 ευρώ)
  •     Αύξηση 20% στην νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων (25 εκατ. ευρώ)
  •     Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών (16 εκατ. ευρώ)
  •     Επιπλέον δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού (70 εκ. ευρώ)
  •     Ενίσχυση επιδόματος αναπηρίας
  •     Ενίσχυση στους ΑμεΑ δικαιούχων του επιδόματος ΟΠΕΚΑ
  •     Καταβολή 200 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες
  •     Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους του

Μέχρι το 2027 κοιτάμε τι επιπλέον δυνατότητα αύξησης των αποδοχών των ενστόλων θα υπάρξει, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Το συνολικό κόστος της αύξησης δαπανών θα ανέλθει στα 243 εκατ. ευρώ το 2024 και 550 εκατ. ευρώ 2025, σύμφωνα με τον κ. Πετραλιά. 

Δώδεκα μειώσεις φόρων

Το κόστος της μείωσης των φόρων για το δημόσιο θα ανέλθει στα  900 εκατ. ευρώ:

  1. Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2025 (440 εκατ. ευρώ). Το 0,5% θα αφορά τις εισφορές των εργοδοτών και το άλλο  0,5% θα αφορά στις εισφορές των εργαζομένων. Η μείωση των εισφορών θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους και θα προέλθει από τον κλάδο υγείας, τον ΕΟΠΥΥ. Η μείωση των εισφορών των εργαζομένων θα οδηγήσει σε ισόποση αύξηση των καθαρών αποδοχών.  Μέχρι το 2027 η μείωση των εισφορών θα φτάσει τις 6 μονάδες, μετρώντας από το 2019 (-4,4%) αλλά και το 2025 (-1%) και συνεπώς θα έλθει νέα μείωση εισφορών περίπου 0,6 μονάδων έως το 2027.  Η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (120 εκατ. ευρώ).
  3. Μονιμοποίηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο στους αγρότες (100 εκατ. ευρώ).
  4. Απαλλαγή φόρου (13 εκατ. ευρώ).
  5. Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές (20 εκατ. ευρώ).Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων μετατρέψουν τα ακίνητα τους από κλειστά σε ανοιχτά και ενοικιαζόμενο από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025.Απαραίτητα προϋπόθεση είναι προ αυτού το ακίνητο να παραμένει κλειστό ή σε βραχυχρόνια μίσθωση επί τρία χρόνια. Επιπλέον η ρύθμιση αφορά μόνο τα ακίνητα μέχρι 120 τ.μ. Σημειώνεται, ότι το μέτρο αφορά μόνο σε ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει κίνητρα για να πέσουν περισσότερα σπίτια στην αγορά, απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη από τον φόρο εισοδήματος από το συγκεκριμένο οίκημα για μία τριετία.
  6. Κατάργηση τέλους σταθερούς τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (κόστος 26 εκατ. ευρώ).
  7. Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% για συμβόλαια (17 εκατ. ευρώ).
  8. Φορο – απαλλαγή εθελοντικών παροχών εργοδοτών σε γονείς (κόστος 7 εκατ.).
  9. Μείωση ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (40 εκατ. ευρώ).
  10. Αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών υπερωριών γιατρών ΕΣΥ (40 εκ. ευρώ).
  11. Κίνητρα για καινοτομία κα συγχωνεύσεις εταιρειών (40 εκατ. ευρώ).
  12. Μείωση φόρων χαρτοσήμων (30 εκατ. ευρώ).
Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ