Νέα σελίδα ανοίγει για την Ελλάδα η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη καθώς αναβαθμίζει τον ενεργειακό της ρόλο, καθιστώντας την ενεργειακό κόμβο αλλά και παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικότερα.
Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης «FSRU» που έχει ονομαστεί Alexandroupolis απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης το Νοέμβριο και είναι πλέον μόνιμα αγκυροβολημένη 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade με 20% έκαστος είναι η Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).
«Αυτό που γίνεται όλο και περισσότερο η Ελλάδα, είναι μια σημαντική πύλη, μια σημαντική πύλη εισόδου για την ενέργεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη γενικά, για φυσικό αέριο, για ηλεκτρική ενέργεια. Άρα, σημαίνει ότι είμαστε μια πραγματικά αξιόπιστη πύλη εισόδου για πολλές πηγές ενέργειας και πρόκειται να συνεισφέρουμε στην προμήθεια και την απανθρακοποίηση της Ελλάδας και γενικότερα των γειτονικών χωρών. Γενικά, η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει παραμείνει μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Και επομένως μια νέα υποδομή που επιτρέπει την έλευση περισσότερου LNG από διάφορες χώρες του κόσμου σε αυτήν την αγορά, αυξάνει την ανθεκτικότητα εν γένει της Ευρώπης και μειώνει την εξάρτηση από μία πηγή φυσικού αερίου».
Εκτός από την πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου το έργο περιλαμβάνει και ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω των οποίων το φυσικό αέριο εισάγεται στην Ελλάδα, προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και από εκεί στους τελικούς καταναλωτές σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.
Έτσι, ο ρόλος της Ελλάδας καθίσταται κρίσιμος για τη δημιουργία μιας περισσότερο διασυνδεδεμένης και ανθεκτικής αγοράς φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Αν κοιτάξουμε μέχρι την Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, βλέπουμε την τρέχουσα συμβολή στις μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε αυτόν την περιοχή συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουμε συνολική προσφορά περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα με την υπάρχουσα υποδομή και τώρα την στην Αλεξανδρούπολη συν την επένδυση που έγινε στο δίκτυο θα έχει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους μια εξαγωγική ικανότητα περίπου 8,5 δισεκατομμύρια. Επομένως, βλέπετε ότι έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε σημαντικά στην αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή. Δεν είμαστε η μόνη πόρτα εισόδου, υπάρχει η Κροατία, υπάρχουν τερματικά LNG στην Τουρκία, αρκετά τερματικά LNG στη Γερμανία που μπορούν να φτάσουν κάτω προς τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Αλλά, η Ελλάδα μπορεί να είναι και θα είναι μια σημαντική πύλη μεταφοράς για ποσότητες LNG που θα είναι διαθέσιμες εάν και όταν χρειάζεται για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου από αγωγούς», συμπληρώνει η κ. Γκάλι.
Το έργο αυτό είναι παράλληλα βαρύνουσας σημασίας και για την Θράκη, περιοχή κρίσιμη για την Ελλάδα, προσθέτοντας της γεωπολιτικό βάρος, καθώς όπως εκτιμούν αναλυτές, Οτιδήποτε αυξάνει τη γεωπολιτική σημασία της Θράκης και μπορεί να λειτουργήσει ως διπλωματική ασπίδα σε αναθεωρητικούς σχεδιασμούς οι οποίο προέρχονται κατά πάγιο τρόπο από την Τουρκία είναι θετικό.