«Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να επαναφέρουμε την σχολική ποδιά» ξεκαθάρισε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στον Alpha.
H κα Μακρή μίλησε για το θέμα με αφορμή την πρόταση που έκανε ο Σύλλογος Γονέων ενός δημόσιου δημοτικού σχολείου της Αττικής, για προαιρετική επαναφορά της σχολικής ποδιάς.
Η κα Μακρή είπε αρχικά ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε η σχολική ποδιά έχει καταργηθεί από το 1982» και ότι δεν έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση, ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου, να επαναφέρει την σχολική ποδιά.
Ζέττα Μακρή: Tο υπουργείο δεν θα επέμβει και δεν θα αντιδράσει σε μια πρωτοβουλία προαιρετική
Τόνισε ωστόσο, ότι το υπουργείο «δεν θα επέμβει και δεν θα αντιδράσει σε μια πρωτοβουλία προαιρετική, συμβατή με την διαδικασία και που δεν δημιουργεί αντιδράσεις»
«Οι πρωτοβουλίες οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές και έχουν την σύμφωνη γνώμη και την αποδοχή κάποιας μερίδας γονέων για ένα ζήτημα ανάλογο με την δραστηριότητα των παιδιών, δεν δημιουργούν πρόβλημα», πρόσθεσε.
«Η απόφαση του Σ.Γ. είναι προαιρετική και δεν παραβιάζει τις κατευθύνσεις του υπουργείου»
Η κα Μακρή υπογράμμισε ότι «υπάρχει αυτονομία των σχολικών μονάδων, δηλαδή ορισμένες δραστηριότητες αποφασίζονται, όπως αυτή, με τον Σύλλογο Γονέων και με τον διευθυντή, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις που έχει δώσει το υπουργείο».
«Όταν κάποιοι γονείς επιλέγουν μια συγκεκριμένη ενδυμασία, κατάλληλη για την εκπαίδευση των παιδιών, δεν έχει λόγο το υπουργείο», είπε. «Δεν εχει συζητηθεί αυτό στο υπουργείο και εγώ σας μεταφέρω την άποψη του υπουργείου», επανέλαβε.
Υπογραφές για την επαναφορά της μαθητικής ενδυμασίας
Το θέμα επαναφορά της σχολικής ποδιάς επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες καθώς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ενός Δημοτικού σχολείου της Αττικής ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές προκειμένου οι μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία φορώντας την σχολική ποδιά.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων του συγκεκριμένου σχολείου που έκανε την πρόταση, η επαναφορά της στολής θα συμβάλει στην εξάλειψη των ανισοτήτων, καθώς τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φορούν ακριβά ρούχα, δεν θα νιώθουν μειονεκτικά σε σχέση με τους συμμαθητές τους. Το επιχείρημα αυτό βασίζεται στην αντίληψη ότι οι σχολικές στολές εξασφαλίζουν ισότητα και ενισχύουν τη συνοχή μέσα στη σχολική κοινότητα.
Διπλός ο στόχος του σκεπτικού επαναφοράς της σχολικής ποδιάς
Στόχος είναι επιπλέον, όχι μόνο να μην υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στους μαθητές με γνώμονα τις μάρκες των ρούχων τους, αλλά να αποφευχθεί το φαινόμενο με το «αποκαλυπτικό» ντύσιμο των κοριτσιών που έχει γίνει «τάση» στα σχολεία.
Μάλιστα, πλήθος γονέων συμφωνούν με την ιδέα, ενώ θετικοί είναι και πολλοί από τους μαθητές. «Το θεώρησα πολύ καλή ιδέα. Και στο παιδί άρεσε» δήλωσε μια μητέρα.
Άλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν: «Θυμίζει χούντα!»
Άλλοι πάλι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αλλαγή παραπέμπει στην εποχή της χούντας. Χαρακτηριστικά, μια μητέρα σχολίασε: «Είμαστε στη Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Απαγορεύεται!».
Σε επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος στους γονείς των μαθητών για την πρόθεσή τους να επανέλθει η σχολική ποδιά, ανέφερε: «Θα θέλαμε τη συμμετοχή σας να υλοποιηθεί μια ιδέα που έχει ξεκινήσει από το περσινό σχολικό έτος. Αφορά την ενδυματολογική ομοιομορφία των μαθητών με αναγραφόμενο το έμβλημα του σχολείου προσδίδοντας τους ένα αναβαθμισμένο σχολικό προφίλ».
Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων: Μιλάμε για ένα φουτεράκι και μια φόρμα
Η Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κα Ιωάννα Ρουμελιώτη ανέφερε: «Μιλάμε για ένα φουτεράκι και μια φόρμα. Όχι για στολές της περασμένης δεκαετίας. Είμαστε σε φάση που ρωτάμε τους γονείς αν θέλουν. Δεν είναι κάτι υποχρεωτικό».
«Αυτό (ο διαχωρισμός) μπορεί να γίνει κι αν ένα παιδάκι φοράει Adidas και το άλλο δεν φοράει. Υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός στα σχολεία», πρόσθεσε η ίδια.
«Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στο σχολείο αυτό; Θα γίνει μπούλινγκ»
«Στο σχολείο αποφάσισαν επειδή κάποια παιδάκια της πέμπτης και της έκτης δημοτικού ερχόντουσαν με μίνι -αντί να πιάσουν τους γονείς και να τους μιλήσουν- αποφάσισαν να κάνουν ενδυμασία σχολείου. Έρχονται καμιά φορά με κοντά φορεματάκια και τέτοια», δήλωσε μητέρα μαθήτριας στο Mega.
«Εγώ μίλησα με τον διευθυντή και του είπα αυτό που πάτε να κάνετε είναι παράνομο. Και γυρνάει και μου λέει ”δεν είναι υποχρεωτικό, είναι προαιρετικό”. Και απαντώ ”τι σημαίνει αυτό; Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στο σχολείο αυτό; Θα γίνει μπούλινγκ”», ανέφερε μητέρα μαθήτριας.