12 Ιανουαρίου 2025

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Μπαίνει στην πρίζα το 2025 ο σταθμός φυσικού αερίου

Ωριμάζει σημαντικά το project για τη μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, μέτοχοι της οποίας είναι η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το proect να προχωρά απρόσκοπτα και εντός χρονοδιαγράμματος και τις μηχανές να αναμένεται να ανάψουν προς τα τέλη του 2025.

Πρόκειται για μια μονάδα, ισχύος 840MW και με συντελεστή απόδοσης 63%, η οποία θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης και βρίσκεται πολύ κοντά στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης «αγγίζει» τα 400 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Φεβρουάριο του 2023 και με την ολοκλήρωση και παράδοση της αναμένεται να γίνει η πιο αποδοτική μονάδα στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, θα έχει τεθεί σε λειτουργία και τη μονάδα της Κομοτηνής, των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Μότορ Όιλ, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (Combined Cycle Gas Turbine-CCGT), με τη Θράκη να αποκτά το δικό της ενεργειακό οικοσύστημα με νέες υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου.

Και το υδρογόνο στο μείγμα

Η νέα μονάδα, πέρα από τον χαμηλό συντελεστή απόδοσης που συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος και κατανάλωση καυσίμου, αλλά και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα έχει δυνατότητα και για καύση υδρογόνου και έτσι θα μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.

Ειδικότερα, θα έχει τη δυνατότητα να καίει υδρογόνο σε μείγμα έως και 50% και έτσι θα είναι από τις πρώτες μονάδες στην Ευρώπη που θα μπορεί να λειτουργήσει με μείγμα καυσίμου φυσικού αερίου και πράσινου Η2, με περιεκτικότητα σε Η2 μέχρι 50% κατ’ όγκο.

Ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ισχύος 840 MW τοποθετείται σε στρατηγικό σημείο (στη Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.

Στον νέο σταθμό θα τοποθετηθούν, επίσης, ένας αεριοστρόβιλος General Electric ισχύος 571 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, και ένας ατμοστρόβιλος, ισχύος 269 MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με απευθείας σύνδεση με τη γεννήτρια. Η γεννήτρια τύπου W88 της General Electric, ονομαστικής ισχύος 948 MVA, θα είναι σύγχρονη, τριών φάσεων, συνδεδεμένη σε κοινό άξονα.

Θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East). Αναμένεται να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ