4 Απριλίου 2025

Αγωνία για τη δημόσια υγεία στην ΑΜΘ – Σοβαρές ελλείψεις και δυσαρέσκεια πολιτών

Η δυσμενής κατάσταση στη δημόσια υγεία και η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των δομών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΑΜΘ) βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, η επιλογή της Αλεξανδρούπολης για τη συνάντηση δεν ήταν τυχαία. Όπως ανέφερε, σκοπός ήταν να σταλεί ισχυρό μήνυμα προς το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, ώστε να δώσουν προτεραιότητα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας στην Περιφέρεια.

“Η ΑΜΘ βρίσκεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και θα έπρεπε να διαθέτει αναβαθμισμένες και επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες υγείας, ώστε οι πολίτες να μην αναγκάζονται να μετακινούνται για περίθαλψη”, τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος.

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς – Κίνδυνος για τους ασθενείς

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που επισημάνθηκαν είναι η υποστελέχωση των νοσοκομείων, μια κατάσταση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ελληνική Περιφέρεια.

Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη λειτουργούν με μετακινούμενους γιατρούς, οι οποίοι συχνά μετατίθενται με εντέλλεσθε, δημιουργώντας σοβαρά κενά και αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους ασθενείς.

Έλλειψη χρηματοδότησης και υποδομών ταλανίζει τα νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κομοτηνή, όπου το νέο νοσοκομείο είναι ακόμη υπό κατασκευή, ενώ το υπάρχον λειτουργεί οριακά.

Οι ιατρικοί σύλλογοι αποδίδουν την κατάσταση αυτή στην ασυντόνιστη προκήρυξη θέσεων, που γίνεται σπασμωδικά, αλλά και στις μη ελκυστικές συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ, γεγονός που δυσκολεύει την προσέλκυση νέων γιατρών.

«Η κυβέρνηση δεν ακούει τις προτάσεις μας»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση, οι οποίες όμως, σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο, δεν εισακούγονται.

Αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, που –όπως υποστηρίζουν οι σύλλογοι– υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Βελτίωση των αμοιβών και των εφημεριών, ώστε να καταστεί ελκυστικότερο το δημόσιο σύστημα υγείας.
Εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των γιατρών.

“Πολλές κλινικές της Περιφέρειας λειτουργούν με μόλις έναν ή δύο γιατρούς. Δεν βλέπουμε ανταπόκριση από την κυβέρνηση, που προχωρά με τη δική της ατζέντα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών”, κατέληξε ο κ. Χαριτόπουλος.

Η κατάσταση στη δημόσια υγεία της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης παραμένει κρίσιμη, με τις τοπικές κοινωνίες να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τις ελλείψεις και την έλλειψη στήριξης από το κράτος. Οι ιατρικοί σύλλογοι επισημαίνουν πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι επιπτώσεις για το σύστημα υγείας θα είναι μη αναστρέψιμες.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ