Στην υπόθεση των Τεμπών και τη Σύμβαση 717 αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Λάουρα Κοβέσι, κατά την ακρόασή της στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με αφορμή την ετήσια Έκθεση του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η Λάουρα Κοβέσι κλήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της έρευνας σχετικά με τη Σύμβαση 717 και τις τυχόν ευθύνες πολιτικών και μη προσώπων για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, η Λάουρα Κοβέσι ρωτήθηκε από τον επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς για το έγκλημα των Τεμπών και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ίδια, αλλά και για το ενδεχόμενο η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε παράνομο εύφλεκτου φορτίο. Σε ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη για το εάν θα διερευνηθεί το θέμα του παράνομου φορτίου, μετά και από τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, η Ευρωπαία Εισαγγελέας εξήγησε ότι θα διερευνώνται οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της για τη διακίνηση του υγρού. «Το διερευνούμε και θα εξετάσουμε τι δυνατότητες έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ενώπιον της LIBE.
Υπογραμμίζοντας τη γενικευμένη αίσθηση συγκάλυψης που κυριαρχεί στην Ελλάδα, ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε διευκρινίσεις από τη Λάουρα Κοβέσι και για την διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών για τη Σύμβαση 717 θέμα της απόλυτης αρμοδιότηταςτης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Τη ρώτησε γιατί, εφόσον είχε τη δυνατότητα να παρακάμψει το άρθρο 86 του Συντάγματος, δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αρθεί η ασυλία των εμπλεκόμενων υπουργών -Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή- να ερευνηθούν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αλλά παρέπεμψε το θέμα στις εθνικές Αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν περίπου έναν χρόνο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν η Σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί, τότε θα είχε αποφευχθεί η πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση τρένων στα Τέμπτη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023.