19 Απριλίου 2025

Ακίνητα με “άρωμα” Τουρκίας στη Θράκη – Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ ξενοδοχεία, παραθαλάσσια οικόπεδα και ύποπτες αγορές

Η αγορά δύο ξενοδοχείων στη Μαρώνεια Ροδόπης, πριν από περίπου δύο χρόνια, φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η συγκεκριμένη συναλλαγή αποτέλεσε την αφετηρία για μια εις βάθος έρευνα σχετικά με τις αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από Τούρκους υπηκόους – είτε απευθείας, είτε μέσω εταιρειών-βιτρίνα με έδρα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, η εταιρεία που εμφανίστηκε ως αγοραστής είχε έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., ωστόσο πίσω από το «ουδέτερο» προσωπείο φαίνεται να βρίσκονται τούρκικα συμφέροντα. Οι καταγεγραμμένοι στα συμβόλαια ιδιοκτήτες είναι τουρκικής καταγωγής, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά την αγορά, ξηλώθηκε όλος ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός και μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Παράλληλα, η επιλογή προσωπικού περιορίστηκε αποκλειστικά σε Έλληνες μουσουλμάνους από τις γύρω κοινότητες – ένα στοιχείο που, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη δραστηριότητα, φέρεται να κινητοποίησε τα κλιμάκια της ΕΥΠ στην περιοχή.

 Εκατό ακίνητα, δέκα Τούρκοι και ένας χάρτης με «κόκκινες ζώνες»

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες, κορυφώθηκε όμως με την κατάθεση σχετικής επερώτησης στη Βουλή από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η ΕΥΠ έχει θέσει υπό παρακολούθηση τουλάχιστον δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εξαγορές ακινήτων σε Θράκη και νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Εκτιμάται μάλιστα πως μέρος αυτών των συναλλαγών ενδέχεται να χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος από τούρκικα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος.

Συνολικά, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται 10 Τούρκοι υπήκοοι και πάνω από 100 αγοραπωλησίες ακινήτων σε ευαίσθητες περιοχές. Στην πλειοψηφία τους, οι αγορές έγιναν σε παράκτιες τοποθεσίες με άμεση οπτική επαφή στα τουρκικά παράλια, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο.

 Αγοράζουν φτηνά – χτίζουν δίκτυο;

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με φαινομενικά λογικές αγορές ακατοίκητων σπιτιών, με ποσά που κυμαίνονταν κάτω από 20.000 ευρώ. Με τον καιρό, όμως, η ένταση και η συχνότητά τους αυξήθηκε κατακόρυφα, προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έρευνες επεκτείνονται πλέον και σε ακριτικά νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Ρόδος και η Λέρος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η χαρτογράφηση των προσώπων και των κεφαλαίων που εμπλέκονται.

Ο σκοπός της έρευνας είναι διττός: να αποκαλυφθεί αν οι συγκεκριμένες επενδύσεις υποκρύπτουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ή αν εξυπηρετούν οικονομικούς στόχους που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ