Μια νέα εποχή φαίνεται πως ξεκινά για τη διακίνηση εμπορευμάτων από τον Έβρο προς την Αττική, με την προκήρυξη του πρώτου επιδοτούμενου ακτοπλοϊκού δρομολογίου που θα ενώνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αυτό του Πειραιά. Η πρόσκληση του Υπουργείου Ναυτιλίας προς κάθε ενδιαφερόμενο πλοιοκτήτη δημοσιεύτηκε και οι προσφορές γίνονται δεκτές έως τις 14 Απριλίου.
Η προτεινόμενη γραμμή θα εκτελείται μία φορά την εβδομάδα, με πλοίο τύπου Ro-Ro και θα επιτρέπει τη δωρεάν μεταφορά φορτηγών για επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Έβρο. Το δρομολόγιο θα περιλαμβάνει ενδιάμεσες στάσεις σε Σίγρι (Λέσβος) και Μεστά (Χίος), δημιουργώντας εμπορική «γέφυρα» με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται στα 10,8 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αρωγής Φυσικών Καταστροφών και Κλιματικής Κρίσης, στο πλαίσιο μέτρων για την ανασυγκρότηση του Έβρου μετά τις πυρκαγιές του 2023.
Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις
Η θαλάσσια μεταφορά αντικαθιστά τα περίπου 900 χιλιόμετρα οδικού ταξιδιού, μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Οι μεταφορές θα είναι συμβολικά κοστολογημένες στο 1 ευρώ, με τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς έως και 70 φορτηγών ανά δρομολόγιο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις με ΑΦΜ εγγεγραμμένο στον Έβρο, υπό την προϋπόθεση ότι το φορτίο αφορά αποκλειστικά τις ίδιες.
Η πρωτοβουλία θεωρείται πιλοτική, ωστόσο, αν αποδειχθεί λειτουργική και βιώσιμη, δεν αποκλείεται η μετατροπή της σε σταθερή, εμπορική ακτοπλοϊκή γραμμή, με ιδιωτικά κεφάλαια.
Πώς θα πιστοποιείται η συμμετοχή
Η διαδικασία ελέγχου θα πραγματοποιείται μέσω βεβαίωσης του Επιμελητηρίου Έβρου, που θα προσκομίζεται στον ανάδοχο πλοιοκτήτη.
Η νέα αυτή προσπάθεια έρχεται να καλύψει ένα πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας της Θράκης, για ανταγωνιστικές συνδέσεις, μείωση κόστους και άνοιγμα νέων αγορών, αξιοποιώντας στρατηγικά τη γεωγραφική θέση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Την τελική απόφαση για την ανάθεση θα την πάρει το Υπουργείο Ναυτιλίας, με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ενδοχώρα – αλλά και μεταξύ τους.