Πάνω από 21% του πληθυσμού της Ε.Ε. ζει με τον φόβο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως αποκαλύπτει η νεότερη έκθεση της Eurostat για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη. Ανάμεσα στις πιο ευάλωτες περιοχές συγκαταλέγεται δυστυχώς και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με ποσοστό 31,9%, ξεπερνώντας ακόμη και τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η Ελλάδα εμφανίζει έντονες περιφερειακές ανισότητες, με περιοχές όπως η Πελοπόννησος (35,7%), η Δυτική Ελλάδα (35,2%) και η Δυτική Μακεδονία (32,7%) να χτυπούν “καμπανάκι”. Στο Βόρειο Αιγαίο, το ποσοστό φτάνει το 30,4%, ενώ στην Αττική διαμορφώνεται στο 22,7%.
Τα παιδιά παραμένουν η πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, με τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας στις μισές χώρες της Ένωσης. Το γεγονός αυτό ενισχύει τη διαγενεακή αναπαραγωγή της φτώχειας και δημιουργεί νέες κοινωνικές εντάσεις.
Όσον αφορά την εισοδηματική ανισότητα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες επτά χώρες με τους υψηλότερους δείκτες. Ο συντελεστής ανισότητας της χώρας ανέρχεται στο 31,8, όμοιος με της Εσθονίας, και απέχει σημαντικά από τον μέσο όρο των πιο ισόρροπων χωρών της Ε.Ε.
Ενδεικτικά, η Βουλγαρία (37,2), η Λιθουανία (35,7) και η Λετονία (34,0) εμφανίζουν τις υψηλότερες τιμές, ενώ εκτός Ε.Ε. η Τουρκία αγγίζει το ανησυχητικό 44,2 στον ίδιο δείκτη.
Οι πρωτεύουσες διατηρούν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια, με το Βουκουρέστι (12,3%), τη Βαρσοβία (8,9%) και το Ζάγκρεμπ (11,9%) να ξεχωρίζουν για το χαμηλό ποσοστό πληθυσμού σε κοινωνικό κίνδυνο.
Η εικόνα που αποτυπώνεται από την έκθεση της Eurostat δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού: η οικονομική ανισορροπία στην Ευρώπη είναι βαθιά γεωγραφική, με τις παραμεθόριες και αγροτικές περιοχές να βρίσκονται σταθερά στο περιθώριο. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο νέων πολιτικών ενίσχυσης, διαφορετικά η φτωχοποίηση θα παγιωθεί.