Περίπου 8.000 αμνοερίφια έχουν ήδη σφαγιαστεί στα δύο δημοτικά σφαγεία του ηπειρωτικού Έβρου, σε Ορεστιάδα και Φέρες, καθώς η περιοχή δίνει μάχη με τον χρόνο και τις υγειονομικές απαγορεύσεις λόγω ευλογιάς, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεση του πασχαλινού κρέατος.
Η κατάσταση περιπλέκεται από τα νέα κρούσματα στη Ροδόπη, που ενεργοποίησαν αυστηρούς περιορισμούς στη μεταφορά ζώντων ζώων. Βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, δεν επιτρέπεται η διέλευση αμνοεριφίων μέσω περιοχών που βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης, οδηγώντας σε αδυναμία διακίνησης προς την υπόλοιπη χώρα.
Το πρόβλημα επιτείνεται από την έλλειψη προσωπικού: αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένα συνεργείο εκδοροσφαγέων σε όλο τον Έβρο. Ωστόσο, η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνιάτρων, κρεοσκόπων και σφαγείων, ήταν καθοριστική. Με υπερωρίες και ενίσχυση με εκδοροσφαγείς που ήρθαν από άλλες περιοχές, επιχειρείται να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.
Ο κτηνίατρος και μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, Βασίλης Δελησταμάτης, επισημαίνει ότι ήδη έχει κατατεθεί αίτημα σε ευρωπαϊκή επιτροπή για την άρση της απαγόρευσης μεταφοράς ζώντων ζώων από τον Έβρο. Παράλληλα, σημειώνει πως έως τη Μεγάλη Τετάρτη ο αριθμός των σφαγών μπορεί να φτάσει και τις 12.000, αποτρέποντας ενδεχόμενη οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους.
Στη Σαμοθράκη, όπου εξακολουθούν να ισχύουν ζώνες επιτήρησης, επιτρέπεται μεν η σφαγή και διάθεση αμνοεριφίων τοπικά, αλλά χωρίς τα εντόσθια.
Ο Έβρος, για ακόμη μια φορά, αποδεικνύει ότι παρά τις δυσκολίες, όταν υπάρχει συνεργασία, τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν – έστω και με σφιγμένα δόντια.
με πληροφορίες από ΕΡΤ Ορεστιάδας