Μήνυμα ισχυρής αναπτυξιακής προοπτικής για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έστειλε από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το παρόν και το μέλλον της περιοχής.
Με φόντο τη γεωστρατηγική σημασία της Περιφέρειας, τις αναβαθμιζόμενες υποδομές και τις ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται, ο κ. Τοψίδης μίλησε για μια Περιφέρεια με ψυχή και ανθρώπους που αξίζουν το καλύτερο. «Δεν είμαστε ένας τόπος με σύνορα στον χάρτη. Είμαστε μια περιοχή που μπορεί και πρέπει να βγει μπροστά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης εστίασε στη δυναμική που αναπτύσσεται μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με την ΑΜΘ να διαχειρίζεται το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα σε πανελλαδικό επίπεδο και να πρωτοπορεί σε εντάξεις, προκλήσεις και συμβασιοποιήσεις. Ανακοίνωσε επίσης τη λειτουργία Γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη σύνδεση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Πειραιά, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη βρεθεί πλοίο για την εμπορική διασύνδεση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ για την πρώτη διετία.
Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας συντονισμού όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέργεια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και να πολλαπλασιάζεται το αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Ο κ. Τοψίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη στήριξης της ψηφιακής εργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία της Eurobank για 50 θέσεις απομακρυσμένης εργασίας στον Έβρο. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για την ενίσχυση αντίστοιχων δράσεων και την προώθηση ψηφιακών έργων.
«Αναπτύσσουμε σχέδιο με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Επενδύουμε στον άνθρωπο, στον τόπο, στην καινοτομία», ανέφερε και έκλεισε με έμφαση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, κάνοντας λόγο για στοχευμένες πολιτικές που θα κρατήσουν τους νέους στην περιοχή και θα δημιουργήσουν κίνητρα επιστροφής.
Ο Έβρος, η Ροδόπη, η Ξάνθη, η Δράμα και η Καβάλα δεν ζητούν ευκαιρίες. Τις δημιουργούν. Και η φωνή τους, από τους Δελφούς, ακούστηκε δυνατά.