16 Απριλίου 2025

Sea2Sea: Ξαναζεσταίνεται το σιδηροδρομικό bypass του Βοσπόρου – Στο επίκεντρο η Αλεξανδρούπολη

Το έργο-κλειδί που ενώνει Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα χωρίς τον Βόσπορο επανέρχεται στο προσκήνιο – Στο επίκεντρο ξανά η Αλεξανδρούπολη, με ευρωπαϊκή ώθηση και στρατηγική σημασία.

Ένα από τα πιο φιλόδοξα σιδηροδρομικά projects της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Sea2Sea, φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών συζητήσεων. Η γραμμή που παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου, συνδέοντας το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω Αλεξανδρούπολης–Μπουργκάς–Ρούσε, κερδίζει ξανά το ενδιαφέρον των Βρυξελλών, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού αμυντικού δόγματος και της λεγόμενης «αμυντικής κινητικότητας».

Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γεωστρατηγική αξία του έργου, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη για εναλλακτικές, ασφαλείς και ταχύτερες εμπορευματικές διαδρομές, επαναφέρει το Sea2Sea στο τραπέζι. Ειδικά σήμερα, που η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θεωρείται κρίσιμος κόμβος για την άμυνα και την τροφοδοσία.

Η Ελλάδα στηρίζει, η Ευρώπη… σκέφτεται

Παρότι η Ελλάδα υπήρξε από την πρώτη στιγμή υποστηρικτής του σχεδίου, δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η πλήρης εναρμόνιση και συνεργασία με τα σιδηροδρομικά δίκτυα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ωστόσο, πλέον η Ε.Ε. εξετάζει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως καταλύτης, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι όλα τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη, με στόχο την εξεύρεση χρηματοδότησης και την ενεργοποίηση του έργου.

Στην ελληνική επικράτεια, έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα βήματα, με χρηματοδότηση 186 εκατ. ευρώ μέσω CEF II για το τμήμα Ορμένιο–Πύθιο, ενώ αναμένεται αίτημα για επιπλέον κονδύλια που θα καλύψουν και τη σύνδεση Πύθιο–Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, το έργο διασυνδέεται με τον άξονα της ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, με την εργολαβία Νέα Καρβάλη–Τοξότες Ξάνθης να βρίσκεται ήδη σε φάση δημοπράτησης.

Νέα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Sea2Sea είναι η απευθείας σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς την ανάγκη διέλευσης από τα γεωπολιτικά ευάλωτα Στενά. Το τμήμα Αλεξανδρούπολη–Μπουργκάς–Ρούσε λειτουργεί ως σιδηροδρομική γέφυρα που ενώνει λιμάνια, αγορές και στρατηγικά σημεία logistics.

Μάλιστα, η γειτνίαση με την Ουκρανία και η ενίσχυση της διασύνδεσης μέσω Ρουμανίας καθιστά το έργο ακόμη πιο κρίσιμο, ειδικά υπό το πρίσμα της ανάγκης για ασφαλείς διαδρόμους μεταφοράς αγαθών και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οικονομία, θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη

Με τη διπλή γραμμή, την ηλεκτροκίνηση και την εκσυγχρονισμένη σηματοδότηση, το ελληνικό τμήμα του έργου θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Εκτός από τα προφανή γεωπολιτικά οφέλη, η κατασκευή και η λειτουργία της γραμμής αναμένεται να φέρει νέες θέσεις εργασίας και να τονώσει την τοπική οικονομία του Έβρου και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Παρότι το project είχε παραμείνει για καιρό στάσιμο, το κλίμα αλλάζει. Οι εξελίξεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο ανοίγουν νέο δρόμο, και η Αλεξανδρούπολη, με το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τη σιδηροδρομική της προοπτική, φαίνεται πως μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο ενός από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής της δεκαετίας.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ