Πρώτη φορά αποτυπώνονται σε επίσημο έγγραφο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας – Μήνυμα εντός κι εκτός συνόρων
Με μια ιστορική κίνηση, η Ελλάδα κάνει σαφές ποια είναι τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας που δικαιούται, βάζοντας στον ευρωπαϊκό «χάρτη» – κυριολεκτικά – την εθνική της θέση στη θάλασσα. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ), που εγκρίθηκε και κατατίθεται στην Κομισιόν, αποτελεί το πιο τεκμηριωμένο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο χάρτης περιλαμβάνει:
Τις ήδη οριοθετημένες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες που προκύπτουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συμφωνίες – όπως με τη Λιβύη ή την Τουρκία.
Την πλήρη επήρεια των ελληνικών νησιών και νησίδων, ακόμα και του Καστελλόριζου, καταρρίπτοντας το τουρκολιβυκό αφήγημα.
Η τουρκική «απάντηση»: Ένας χάρτης που διχοτομεί το Αιγαίο
Η Τουρκία δεν άργησε να αντιδράσει. Με δημοσίευμα της Milliyet, δημοσιοποιήθηκε χάρτης στον οποίο η υποτιθέμενη τουρκική ΑΟΖ φτάνει έως τα… Κύθηρα, διαγράφοντας κάθε ελληνικό νησί. Μια προκλητική και εντελώς αυθαίρετη «απόπειρα διχοτόμησης» του Αιγαίου, που όμως βρίσκει πλέον μπροστά της το βάρος ενός επίσημου, τεχνικά θεμελιωμένου και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένου ελληνικού σχεδίου.
Από το χάρτη της Σεβίλλης στον ΘΧΣ
Ο διαβόητος «χάρτης της Σεβίλλης» – που απεικονίζει τα θαλάσσια όρια ΑΟΖ κρατών-μελών της Ε.Ε. – περνά πλέον από τη θεωρία στην πράξη. Η Ελλάδα δεν αρκείται στη διπλωματία. Δηλώνει με σαφήνεια τις θέσεις της, τις καταθέτει στην Ε.Ε. και τις δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εθνική γραμμή γίνεται πλέον σημείο αναφοράς σε κάθε συζήτηση, διαπραγμάτευση ή πιθανή διεθνή κρίση.
Τι σημαίνει ο ΘΧΣ για την Ελλάδα
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν είναι μια «τεχνική πράξη». Είναι μια πράξη κυριαρχίας. Αφορά:
την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
τη διαφύλαξη ενάλιων αρχαιοτήτων,
την ασφάλεια των μεταφορών,
την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων (LNG, φυσικό αέριο),
τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων και υποδομών (αιολικά, καλώδια, αγωγοί),
την ιχθυοκαλλιέργεια και τη θαλάσσια τουριστική ανάπτυξη.
Αυτό που ξεκίνησε ως ευρωπαϊκή υποχρέωση, με καθυστέρηση ετών, γίνεται τώρα εργαλείο εθνικής στρατηγικής και διπλωματικής ετοιμότητας.
Το επόμενο βήμα
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα. Όμως, η έγκριση του ΘΧΣ δίνει στην Ελλάδα ισχυρό διπλωματικό χαρτί και προληπτική θωράκιση – ιδίως ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα και της επανεκκίνησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Το μήνυμα είναι απλό και καθαρό: Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν αμφισβητούνται. Ούτε στον βυθό, ούτε στον χάρτη.