Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης η πρόταση της δημοτικής αρχής να αποδοθούν τα ονόματα των πρώην δημάρχων Λαμπάκη, Αλεξανδρή και Αρβανιτίδη στις ανακαινισμένες αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι – Στόχος, η ανάδειξη της ιστορικής τους συμβολής στη διάσωσή τους
Με μια απόφαση που φέρει ιστορικό, συμβολικό αλλά και συναισθηματικό βάρος, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης ενέκρινε ομόφωνα την ονοματοδοσία των τριών ανακαινισμένων αποθηκών του ΟΣΕ, που εδώ και λίγους μήνες λειτουργούν ως χώροι πολιτισμού και εκδηλώσεων στο λιμάνι της πόλης. Οι αποθήκες θα φέρουν πλέον τα ονόματα τριών πρώην δημάρχων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διάσωσή τους: Βαγγέλη Λαμπάκη, Γιώργου Αλεξανδρή και Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη.
Από τον κίνδυνο κατεδάφισης… στην πολιτιστική αναγέννηση
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, η ιστορία των αποθηκών συνδέεται άρρηκτα με τις ενέργειες αυτών των τριών ανθρώπων. Ο Γιώργος Αλεξανδρής υπήρξε ο πρώτος που, ως μέλος του τότε Δ.Σ., αντιστάθηκε σε αιτήματα κατεδάφισης για εξυπηρέτηση άλλων χρήσεων. Ο Βαγγέλης Λαμπάκης διασφάλισε την αναστήλωση των αποθηκών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική τους ολοκλήρωση από τη νυν δημοτική αρχή. Ο Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης ήταν εκείνος που, πολύ πριν, είχε θέσει τις βάσεις για τη διατήρησή τους.
«Πιστεύω πως πρέπει εν ζωή να αποδίδονται τιμές. Η ευγνωμοσύνη έχει μεγαλύτερη αξία όταν εκφράζεται στο παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι κανένας από τους τρεις πρώην δημάρχους δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη συγκεκριμένη πρόταση.
Αντιδράσεις, ενστάσεις και ο όρος… «αποθήκη»
Αν και η απόφαση υπερψηφίστηκε χωρίς αντιρρήσεις, δεν έλειψαν οι προβληματισμοί. Ο επικεφαλής της παράταξης «Εν Έργω Μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς σχολίασε τον όρο «αποθήκη», προτείνοντας να μετονομαστούν οι χώροι σε «Δημοτικοί Πολυχώροι Πολιτισμού και Εκδηλώσεων». Ο Δήμαρχος απάντησε πως ο όρος «αποθήκη» παραμένει τεχνικά αναγκαίος, αφού χρησιμοποιήθηκε σε μελέτες και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ερωτήματα έθεσε και ο Νίκος Γκότσης από την παράταξη «Προοπτική Πολιτών», σχετικά με την απόδοση τιμών εν ζωή, τονίζοντας την ανάγκη προσοχής, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσωπα που άσκησαν εξουσία και μπορεί να είχαν διχάσει.
Πιο αιχμηρός ήταν ο Σταύρος Σταυράκογλου της παράταξης «ΑΡΧΗ», που έθεσε πολιτικό ερώτημα προς τον Δήμαρχο για παλαιότερες δηλώσεις του κατά του Βαγγέλη Λαμπάκη, καλώντας τον να ξεκαθαρίσει αν η τιμητική πρόταση αποτελεί έμμεση συγγνώμη ή αναγνώριση της προσφοράς του. Ο Δήμαρχος ωστόσο, δεν απάντησε σε αυτό το σκέλος.
Η μνήμη της πόλης χαράζεται σε τοίχους
Το βέβαιο είναι ότι τα τρία αυτά κτίρια του λιμανιού δεν είναι πια απλώς κτίρια. Είναι σώματα συλλογικής μνήμης που αφηγούνται με νέα ταυτότητα την ιστορία μιας πόλης που δεν ξεχνά. Και οι τρεις δήμαρχοι, ο καθένας στον καιρό του, έβαλαν ένα λιθαράκι για να σωθούν. Σήμερα, ο Δήμος τούς ανταποδίδει – όχι με αγάλματα ή πλατείες, αλλά με κάτι πιο ζωντανό: χώρους πολιτισμού, ανοικτούς στην κοινωνία.