Με μια απόφαση του ΣτΕ και ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα, χιλιάδες ακίνητα σε οικισμούς της Θράκης βγήκαν εκτός σχεδίου. Ολόκληρες περιουσίες σβήστηκαν από τον χάρτη κι οι ιδιοκτήτες έμειναν με τον ΕΝΦΙΑ στο χέρι.
Οικόπεδα που αγοράστηκαν, πέρασαν σε συμβόλαια, μπήκαν σε ΕΝΦΙΑ, δόθηκαν ως προίκα, σχεδιάστηκαν για να χτιστούν. Και τώρα, δεν υπάρχουν.
Με μία νέα απόφαση και χωρίς προειδοποίηση, χιλιάδες ιδιοκτήτες σε μικρούς οικισμούς της Θράκης βλέπουν τις περιουσίες τους να βγαίνουν εκτός σχεδίου.
Τι συνέβη:
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον παλιό σχεδιασμό, θεωρώντας ότι οι Νομάρχες δεν είχαν δικαίωμα να επεκτείνουν τα όρια των οικισμών από τη δεκαετία του ’80.
Το αποτέλεσμα; Το υπουργείο αναγκάστηκε να πάρει πίσω ολόκληρες εκτάσεις κι αυτές οι εκτάσεις ήταν τα “εντός οικισμού” οικόπεδα χιλιάδων πολιτών.
Κι όμως… πλήρωναν ΕΝΦΙΑ όλα αυτά τα χρόνια.
Και όχι μόνο αυτό πολλοί έφτασαν ένα βήμα πριν χτίσουν. Άλλοι περίμεναν άδειες. Άλλοι σχεδίαζαν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους.
Τώρα, δεν μπορούν να χτίσουν ούτε αποθήκη.
Τι λέει το νέο Π.Δ.:
Οριοθετούνται 3 ζώνες ανάλογα με την περίοδο δόμησης
Μόνο τα άνω των 2 στρεμμάτων μπορεί να έχουν ελπίδα
Για τα μικρότερα, η οικοδομησιμότητα τελειώνει εδώ
Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη: Στην καρδιά του προβλήματος
Οι πιο μικροί οικισμοί όπου οι ιδιοκτήτες είχαν “πατήσει” σε ένα καθεστώς ημιεπίσημης δόμησης επί δεκαετίες είναι τώρα οι πρώτοι που μένουν πίσω.
Αν κάποιος πρόλαβε να χτίσει, σώζεται. Οι υπόλοιποι, μένουν με… την πράξη χαρακτηρισμού.
Ακόμη και λύση να βρεθεί, δεν θα αφορά όλους.
Το υπουργείο σκέφτεται να επιτρέψει δόμηση σε «Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων» με αρτιότητα 2-4 στρεμμάτων. Δηλαδή, όχι για τον μέσο ιδιοκτήτη που είχε 500 ή 700 τ.μ. και πλήρωνε κανονικά ΕΝΦΙΑ.
Τι έρχεται;
Για τα νησιά ολοκληρώθηκε η αποτύπωση του οδικού δικτύου. Για την ηπειρωτική χώρα η διαδικασία καθυστερεί.
Το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης, αλλά χωρίς δεσμεύσεις.
Μέχρι τότε, η Θράκη έχει ήδη γεμίσει ιδιοκτήτες… χωρίς οικόπεδο.