Υπόγειο πάρκινγκ στο Διδυμότειχο – αναζητήσεις θέσεων στην Αλεξανδρούπολη με φακό
Μια εικόνα, χίλια κορναρίσματα. Το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί του έρχεται ως συνήθως και το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος στην Αλεξανδρούπολη. Η παραλιακή ετοιμάζεται να κλείσει για τους πεζούς, τα αυτοκίνητα να στριμωχτούν στους ίδιους δρόμους, και οι πολίτες μόνιμοι και επισκέπτες να αρχίσουν την καθιερωμένη αποστολή, που δεν είναι άλλη από την αγωνιώδη αναζήτηση θέσης πάρκινγκ σαν να ψάχνουν θησαυρό στον βυθό του Θρακικού Πελάγους!
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην πρωτεύουσα του Έβρου, στο Διδυμότειχο, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, ξεκίνησε ήδη η κατασκευή… υπόγειου πάρκινγκ. Ναι, σωστά διαβάσατε. Στο Διδυμότειχο!
Η Αλεξανδρούπολη των σχεδίων και των καθυστερήσεων
Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, τις προτάσεις και τις συζητήσεις επί συζητήσεων, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Κυριολεκτικά. Τα αυτοκίνητα κολλάνε στην κίνηση, οι οδηγοί αναζητούν απεγνωσμένα μία ελεύθερη θέση, και οι πεζοί… ελίσσονται ανάμεσα σε παρκαρισμένα.
Η δημοτική αρχή επιμένει σε «ήπιες λύσεις» όπως η δημοτική συγκοινωνία και το δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Ωραία και χρήσιμα , αλλά σε μια πόλη που πνίγεται, αυτά είναι ασπιρίνες σε βαριά πνευμονία.
Ούτε καν χρονοδιάγραμμα για υπόγειο πάρκινγκ
Ο μοναδικός υπόγειος χώρος στάθμευσης που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο σημείο του παλιού κολυμβητηρίου, χαρακτηρίζεται προς το παρόν από τον Δήμαρχο ως “ευχής έργον”. Με άλλα λόγια, κάπου μεταξύ 2029 και… βλέπουμε.
Ποιος θυμάται τα κόκκινα ποδήλατα;
Η ανακούφιση από το κυκλοφοριακό πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται διαρκώς ένα βήμα πίσω από την πραγματικότητα. Τα κόκκινα ποδήλατα που έγιναν σύμβολο μιας εποχής εξαφανίστηκαν, η συνεργασία με τον ΟΣΕ για νέες θέσεις είναι ακόμη… υπό έγκριση, και το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) ακούγεται περισσότερο σαν μεταπτυχιακό μάθημα παρά σαν καθημερινή εφαρμογή.
Τι απομένει;
Όπως ειπώθηκε και στο Δ.Σ., «να κάνουμε ποδήλατο – έχει καλό καιρό». Μόνο που στην Αλεξανδρούπολη, το να βρεις χώρο να το παρκάρεις, κοντεύει να γίνει πιο δύσκολο κι απ’ το να φτάσεις στο Σαμοθράκη με 5 μποφόρ.