Η Καβάλα εντάσσεται στον στρατηγικό χάρτη της συμμαχίας ως κόμβος στρατιωτικής ανάπτυξης – Κομβικής σημασίας επιχείρηση για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Defender 25
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το λιμάνι Φίλιππος Β’ στην Καβάλα υποδέχθηκε αμερικανικά στρατιωτικά κομβόι στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης Defender 25. Ο Αμερικανικός Στρατός ενεργοποιεί έτσι μια νέα στρατηγική πύλη στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Καβάλα να προστίθεται στον κατάλογο των επιχειρησιακών λιμένων της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης.
Ένας νέος γεωστρατηγικός κόμβος γεννιέται
Σύμφωνα με τον Αντρέ Κάμερον, επικεφαλής του Σώματος Μεταφορών του Αμερικανικού Στρατού για την Ανατολική Μεσόγειο, η χρήση του λιμανιού της Καβάλας αποτελεί ορόσημο στρατηγικής ετοιμότητας και διακλαδικής υποστήριξης.
«Η Καβάλα μάς δίνει μια ακόμη επιλογή για την ταχεία μετακίνηση δυνάμεων και μέσων – είναι ένα ιστορικό γεγονός και απόδειξη της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε επίπεδο εμπιστοσύνης και επιχειρησιακής συνοχής», δήλωσε η Υποστράτηγος Karen Monday-Gresham του 21ου Σώματος Υποστήριξης των ΗΠΑ.
Πρωτοφανής συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας
Η επιχείρηση στήθηκε με συντονισμένη συμβολή του Ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού, των τοπικών Αρχών και της Διοίκησης του Λιμανιού. Δημιουργήθηκαν ειδικές υποδομές , όπως διαχωριστικό τοίχος ανάμεσα σε στρατιωτική και εμπορική δραστηριότητα , ενώ παρέχονταν συνοδείες για την ασφαλή μετακίνηση οχημάτων.
Ο terminal manager του λιμανιού, Νίκος Πασχάλης, δήλωσε:
«Εργαστήκαμε σκληρά για να ικανοποιήσουμε όλα τα πρωτόκολλα των ΗΠΑ. Η συνεργασία ήταν εξαιρετική και είμαστε έτοιμοι για ό,τι χρειαστεί στο μέλλον.»
Το μέλλον του λιμανιού – Σχέδια για σιδηροδρομική σύνδεση
Στα σχέδια του ελληνικού κράτους είναι η κατασκευή σιδηροδρομικού τερματικού σταθμού εντός των επόμενων πέντε ετών, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις στρατιωτικές μεταφορές προς τα βόρεια και ανατολικά σύνορα.
Η Καβάλα μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη άμυνας
Η επιτυχής ενεργοποίηση του λιμανιού της Καβάλας ως ΝΑΤΟϊκού κόμβου ισχύος αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά, επιχειρησιακά και συμβολικά.