Με δύο νέα τμήματα για «Κλιματική Ανθεκτικότητα» και «Οινολογία» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τα δύο νέα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου παρουσιάστηκαν στη Δράμα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα

Η Δράμα φιλοξενεί πλέον δύο νέα, καινοτόμα πανεπιστημιακά τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που φιλοδοξούν να αλλάξουν τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  αλλά και να απαντήσουν σε μείζονα ζητήματα του σήμερα και του αύριο: την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη αγροδιατροφή.

 Κλιματική Ανθεκτικότητα και Περιβάλλον: Τμήμα… με το βλέμμα στο μέλλον

Το νέο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εντάσσει στον τίτλο του τη λέξη “κλιματικός”. Και όχι τυχαία: με διεπιστημονική προσέγγιση, στοχεύει στην κατανόηση και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής  τόσο στο φυσικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

 Εξειδίκευση σε διαχείριση φυσικών πόρων, ανθεκτικότητα οικοσυστημάτων και πράσινες πολιτικές
 Συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνικούς φορείς
 Ενίσχυση ερευνητικών έργων και προγραμμάτων βιωσιμότητας
 Προσέλκυση νέου επιστημονικού δυναμικού και σύνδεση με την αγορά εργασίας

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Αντώνης Παπαδόπουλος, στόχος είναι η δημιουργία ενός στρατηγικού κόμβου πράσινης εκπαίδευσης, που θα συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής.

 Αμπελουργία & Οινολογία: Επιστροφή στις ρίζες με βλέμμα στην καινοτομία

Το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας φιλοδοξεί να γίνει πρότυπο σε όλη τη χώρα, συνδυάζοντας την παραδοσιακή γνώση με την τεχνολογική καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα. Τοποθετημένο σε μια περιοχή με μακρά οινική παράδοση, το τμήμα αναπτύσσει το μοναδικό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου και οινολόγου.

 Εκπαίδευση αιχμής σε αμπελουργία, οινολογία και ποτοποιία
 Διεπιστημονική προσέγγιση – από τη βιολογία και τη γεωπονία ως τη χημεία και το marketing
 Έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή κρασιού
 Πρακτική σύνδεση με την τοπική παραγωγή και τις αγορές του εξωτερικού

 Στήριξη από θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς

Η ίδρυση των δύο νέων τμημάτων χαιρετίστηκε από πλήθος φορέων. Ο πρύτανης του ΔΠΘ, καθηγητής Φώτης Μάρης, τόνισε πως το Πανεπιστήμιο “συμπλέει στρατηγικά με την Περιφέρεια ΑΜΘ” με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης, υπογράμμισε πως η επένδυση στη γνώση δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναπτυξιακή προτεραιότητα.

Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανο Γεωργιάδη, που δεσμεύτηκε για διαρκή συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Γιώργο Στεργίου (με αναφορές στη λειψυδρία και τη ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού), και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, Μανώλη Κουτουλάκη, που εξήρε τον ρόλο του νέου περιβαλλοντικού τμήματος.

 Ένα Πανεπιστήμιο που αλλάζει την Περιφέρεια

Η δημιουργία αυτών των δύο τμημάτων δεν είναι απλώς θέμα πανεπιστημιακής εξάπλωσης. Είναι μετασχηματιστικό βήμα.
Δίνει προοπτική σε μια Περιφέρεια που διεκδικεί θέση στην πράσινη μετάβαση και την αγροδιατροφική καινοτομία.
Και ταυτόχρονα προσφέρει σε φοιτητές – ντόπιους και μη  γνώση που αγγίζει την κοινωνία, την οικονομία, το μέλλον.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ