Το προξενείο στη Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται σε μια λίστα 27 διπλωματικών αποστολών που, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των New York Times, προτείνεται να διακόψουν τη λειτουργία τους
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα η αποκάλυψη του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει τη διεθνή διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ, με το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται στη λίστα με 27 αποστολές που ενδέχεται να κλείσουν.
Η είδηση, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, προκάλεσε εύλογη ανησυχία, καθώς η πιθανή παύση λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ευρύτερη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, επηρεάζοντας και την Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί ήδη βασικό κόμβο στρατιωτικής και ενεργειακής παρουσίας.
Ο Έντι Ζεμενίδης, επικεφαλής του Hellenic American Leadership Council, ήταν σαφής: «Δεν είναι μια απλή διπλωματική θέση – χωρίς αυτό το προξενείο, οι δυνατότητες της βάσης στην Αλεξανδρούπολη και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης υπονομεύονται. Μόνο Κίνα, Ρωσία και “σύμμαχοι” όπως η Τουρκία θα βγουν κερδισμένοι».
Ο Ζεμενίδης επεσήμανε επίσης ότι μια τέτοια απόφαση θα ακύρωνε εκ των πραγμάτων την αποστολή της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, εφόσον ο ρόλος της εστιάζει στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με την Κίνα: «Αν η αποστολή της Κίμπερλι Γκιλφόιλ είναι να αντιμετωπίσει την Κίνα, το κλείσιμο αυτού του προξενείου θα της προσέφερε μία “Mission Impossible”».
Η ανησυχία μάλιστα, δεν περιορίζεται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν αναρωτήθηκε: «Πώς γίνεται να αποσύρεται η Αμερική από την Ευρώπη την ώρα που η Κίνα επεκτείνεται; Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, τότε πού ακριβώς πάμε;».
Το προξενείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 1837, παρέχοντας κρίσιμες υπηρεσίες ασφάλειας, διπλωματίας, εμπορίου και επικοινωνίας. Το ενδεχόμενο κλεισίματός του θα συνιστούσε ιστορική ανατροπή και γεωπολιτική υποχώρηση στην πιο νευραλγική ίσως γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου.