Τα τελευταία χρόνια στον τοπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στα τμήματα του ποδοσφαίρου επικρατεί μία εκρηκτική κατάσταση για αθλητές, προπονητές και όλους όσοι προσπαθούν να έχουν ενεργή εμπλοκή βοηθώντας όπως μπορούν.
Οι ομάδες αυτές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν έσοδα μόνο από τα μέλη τους, κάποιους μικρούς επαγγελματίες και ελάχιστα χρήματα από δήμους και περιφέρειες. Από την περίοδο της πανδημίας υπάρχει μία σταθερή συρρίκνωση του ποδοσφαιρικού χάρτη στην Ελλάδα, με ομάδες που διαλύθηκαν γιατί ποτέ δεν στηρίχτηκαν από το κράτος, με υποδομές που παραμένουν ελάχιστες και εγκαταλειμμένες, μακριά από τις ανάγκες των ομάδων και των αθλουμένων, παράλληλα με την αύξηση της ακρίβειας και της φτώχειας που χτυπάει κάθε λαϊκό σπίτι.
Με τέτοια κατάσταση μεγάλης κρίσης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αν δεν υπάρξει ενίσχυση των σωματείων, δυστυχώς πολλά θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγωνιστική δράση και να εξαφανιστούν.
Η ύπαρξη του αθλητισμού, αποτελεί βασικό παράγοντα ευζωίας αλλά και λόγο ύπαρξης ειδικά στην χιλιοχτυπημένη επαρχία καθώς δίνει διέξοδο στους νέους και τους επιτρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες, να κοινωνικοποιηθούν, να λειτουργούν ομαδικά, να μοιραστούν σκέψεις και προβληματισμούς.
Ωστόσο, παρά τη σημασία του για τη νεολαία, τα ερασιτεχνικά σωματεία στενάζουν εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης, οι όποιες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν και αφήνονται στην τύχη τους, με ελλιπή καθαριότητα, πυρασφάλεια κ.λπ., με αποτέλεσμα τα σωματεία αν δεν έχουν βάλει λουκέτο να βρίσκονται ένα βήμα πριν απ αυτό. Οι ομάδες αναγκάζονται να παίζουν σε γήπεδα με κατεστραμμένα αποδυτήρια, χωρίς προβολείς άρα μες στον ήλιο, σε κακούς αγωνιστικούς χώρους (με κινδύνους για τραυματισμούς), χωρίς βοηθητικούς χώρους προπόνησης και άλλα εξ ίσου σημαντικά προβλήματα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προστέθηκαν νέα εμπόδια, με τον νόμο για το ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων.
Τα μηνύματα που έρχονται από αρκετά σωματεία του νομού Έβρου μόνο αισιόδοξα δεν είναι και αποτυπώνουν το οριακό σημείο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και στο νομό.
Τα ήδη «γερασμένα» από άποψη ηλικίας των ποδοσφαιριστών ερασιτεχνικά σωματεία, η έλλειψη κανονισμών που θα προάγουν το ποδοσφαιρικό πνεύμα και όχι θα το περιορίζουν (προκήρυξη συμμετοχής 3-4-5 παιδιών κάτω των 20 ετών στην 11αδα των ομάδων, όχι ομάδες με 35άρηδες χωρίς ούτε ένα παιδί στο ρόστερ ή με παιδιά απλά να κάθονται στον πάγκο), καθώς και τα υπόλοιπα τεράστια προβλήματα οδηγούν στην εξάλειψη του ερασιτεχνικού ποδόσφαιρου.
Ο Α.Ο. Ιπποκράτης Αλεξανδρούπολης οδεύει πλέον και με την βούλα της διοίκησης του σε αναστολή λειτουργίας, οι δυο πρωταθλήτριες της Β’ Κατηγορίας όπως μαθαίνουμε εμφανίζουν διάθεση να συνεχίσουν και πάλι στη Β’ κατηγορία και να μην ανέβουν για λόγους κόστους και μακρινών ταξιδιών.
Ο Α.Ο. Νεωχωρίου αποφασίζει στη γενική συνέλευση τι ακριβώς θα πράξει με το ενδεχόμενο και να μην κατέβει.
Η Θράκη Φερών, για άλλη μια χρονιά έχει ανησυχητική στασιμότητα στα διοικητικά της, η Αθλητική Ένωση Διδυμοτείχου επίσης, με το γηπεδικό πρόβλημα να εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ομάδα καθώς υπάρχει στασιμότητα στις εργασίες του σταδίου .
Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σωματεία που αν δεν σταματήσουν τη λειτουργία τους, στην καλύτερη περίπτωση θα συγχωνευτούν με άλλα.
Θα συνεχίσει ο Γολγοθάς για την αναζήτηση χρημάτων για να βγει η χρονιά και να καλύψουν βασικές πλευρές όπως η πληρωμή των προπονητών, η ύπαρξη γιατρού στους αγώνες, η μεταφορά αθλητών, οι αποζημιώσεις διαιτητών, καθώς και τα δικαιολογητικά εγγραφής, ανανέωσης και πιστοποίησης στο ηλεκτρονικό μητρώο.
Όλα αυτά τα χρόνια η κατεύθυνση ήταν να λειτουργούν τα αθλητικά σωματεία κύρια με τις συνδρομές των αθλουμένων και τις όποιες χορηγίες κατάφερναν να εξασφαλίζουν.
Επομένως η ανάπτυξη συνολικά του αθλητισμού στη χώρα μας δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά στις τσέπες των αθλητών και των οικογενειών τους ή να εξαρτάται από τις οικονομικές διαθέσεις των χορηγών.
Το ότι ακόμη χιλιάδες αθλητικοί σύλλογοι επιβιώνουν οφείλεται στην προσπάθεια των ανθρώπων των σωματείων (παραγόντων, προπονητών, οικογενειών και αθλούμενων).
Ο αθλητισμός είναι οξυγόνο , ανάγκη για τους πολλούς και δεν έχει καμία σχέση με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, μετατρέποντας τον τελικά σε πολυτέλεια για τους λίγους.
Οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις που έχουν φέρει σε αυτό το χάλι τον σωματειακό αθλητισμό. Αντίθετα, το ΚΚΕ διαλέγει το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Επιλέγουμε τον δρόμο της διεκδίκησης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αλληλεγγύης μαζί με ανθρώπους του αθλητισμού που το πονάνε; και καταθέτουν και την ψυχή τους καθημερινά στο γήπεδο, στο στάδιο, βοηθώντας τα νέα παιδιά να βρουν τον δρόμο τους.
Αν θέλουμε αθλητισμό για όλους, που να προάγει την υγεία, να φτιάχνει "γερό νου και γερό σώμα", κριτήριο πρέπει να είναι:Η στήριξη των αθλητικών σωματείων, η δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στη νεολαία μας το δικαίωμα στην άθληση.
Για αυτό διεκδικούμε:
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σωματείων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Να καλυφθούν όλα τα έξοδα αγώνων, διαιτητών, ιατρών.Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων με τη σταθερή και άμεση καταβολή τους κάθε έτος, ώστε τα σωματεία να πάρουν ανάσα, να μειωθεί η επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας και να μην εξαρτάται η λειτουργία ενός σωματείου αποκλειστικά από την εύρεση χορηγού. Δωρεάν για τα παιδιά των ανέργων.
Απαλλαγή των σωματείων από την καταβολή των χρηματικών ποσών για τη χρήση των υποδομών, είτε εκείνα ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Εθνικά Κέντρα) είτε στους δήμους.
Άμεση ενίσχυση όλων των ΕΑΚ (Εθνικών Αθλητικών Κέντρων), καθώς και των (ΔΑΚ) Δημοτικών Αθλητικών Κέντρων, οργανωτικά και οικονομικά, με άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού, τα οποία υπολειτουργούν.
Υγειονομική βοήθεια, όσο και όπου απαιτείται, από την πολιτεία, στους αθλητές, στους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν της αθλητικής δραστηριότητας.
Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των αθλητών με την καθιέρωση ανά έτος δωρεάν προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων, με ευθύνη του κράτους και με την εξασφάλιση της παρουσίας αθλητιάτρου σε όλες τις δραστηριότητες και τους αγώνες.
Αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων για δημιουργία οργανωμένων αθλητικών κέντρων με απαλλοτριώσεις από κρατικούς πόρους.
Δέσμευση και νέων χώρων σε συνδυασμό με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό κάθε δήμου και πάντα σύμφωνα με τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες για άθληση.
Αλεξανδρούπολη 29/07/2024