Search

Εταιρεία Προστασίας της Φύσης: “Από το 2021 δεν έχει υποβληθεί αίτημα υποψηφιότητας της Κυανής Ακτής Μάκρης για “γαλάζια σημαία”

Επικοινωνία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος “γαλάζια σημαία”, ο δήμος Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δηλώσει την πρόθεσή του για υποβολή αιτήματος υποψηφιότητας της Κυανής Ακτής Μάκρης, ώστε το επόμενο καλοκαίρι, εφόσον αξιολογηθεί θετικά, να ανακτήσει μετά από τέσσερα χρόνια το σήμα ποιότητας που συμβολίζει το βραβείο της “γαλάζιας σημαίας”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε από τον αρμόδιο φορέα ο κατάλογος με τις παραλίες που βραβεύτηκαν για το φετινό καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων, από τον Έβρο, υπήρχε μόνον η δημοτική πλαζ της Αλεξανδρούπολης.

Η Κυανή Ακτή της Μάκρης απουσιάζει από τον κατάλογο αυτό από το 2021, χρονιά κατά την οποία η συγκεκριμένη παραλία είχε πάρει αρχικά τη “γαλάζια σημαία”, ωστόσο τον Αύγουστο του ίδιου έτους αυτή αφαιρέθηκε, “λόγω έλλειψης ναυαγοσωστικής κάλυψης”, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η συντονίστρια του προγράμματος “γαλάζια σημαία”, Δαρεία Βουρδουμπά.

“Για την περίπτωση της Κυανής Ακτής, από το 2021 και μετά δεν υποβλήθηκε αίτημα υποψηφιότητας”, εξήγησε η ίδια, σημειώνοντας ότι “εχθές ο δήμος Αλεξανδρούπολης επικοινώνησε με την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για να ξεκινήσει τη διαδικασία να ξαναμπεί η παραλία αυτή στις υποψήφιες για “γαλάζια σημαία”, για το 2025”.

Η κα. Βουρδουμπά πρόσθεσε πως για τη βράβευση μίας παραλίας, προηγείται αξιολόγηση των υποψήφιων ακτών, οι οποίες, εκτός από το πρώτιστο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο, που είναι η ποιότητα των υδάτων, η οποία πιστοποιείται από διαπιστευμένα εργαστήρια δημόσιων φορέων, θα πρέπει να πληρούν και μία σειρά από άλλα κριτήρια, τα οποία αφορούν την ασφάλεια (ναυαγοσώστη), την καθαριότητα της παραλίας, WC, ντουζιέρες, παροχή πόσιμου νερού, και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την πρόσβαση ΑΜΕΑ και άλλων ομάδων λουομένων (π.χ. μητέρες με καροτσάκι).

Μία τέτοια παραλία αποδεικνύεται ότι είναι η δημοτική πλαζ της Αλεξανδρούπολης, για την οποία η συντονίστρια του προγράμματος σχολίασε ότι “εκεί έχει γίνει πολύ καλή δουλειά”. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησης, εξήγησε πως “οι παραλίες λειτουργούν ως υποψήφιες για μία χρονιά, και εφόσον από τους απροειδοποίητους ελέγχους διαπιστωθεί ότι όντως πληρούν τα κριτήρια, βραβεύονται και παίρνουν γαλάζια σημαία την επόμενη χρονιά”. Όσον αφορά τον αρμόδιο να υποβάλει το αίτημα υποψηφιότητας για μία παραλία, διευκρίνισε πως “κατά κύριο λόγο είναι οι δήμοι, που έχουν και τη διαχείριση των παραλιών, μπορεί όμως να είναι και κάποιος ιδιώτης, για παράδειγμα κάποιο ξενοδοχείο, στο οποίο ο δήμος έχει παραχωρήσει τη χρήση. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, ο ιδιώτης θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα σε συνεννόηση με τον δήμο”.

Η κα. Βουρδουμπά κατέληξε στις δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ορεστιάδας επισημαίνοντας ότι “ο κόσμος αναζητά τις παραλίες με γαλάζια σημαία, και αυτό φαίνεται τόσο από τα “κλικ” που γίνονται στον κατάλογο με τις βραβευμένες ακτές όσο και από το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον υποβολής αίτησης υποψηφιότητας”.

Κάλεσε, τέλος, τους πολίτες να καταγγέλλουν τις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνουν ότι μία βραβευμένη παραλία δεν τηρεί αυτά που πρέπει, επικοινωνώντας με την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τα στοιχεία της οποίας θα πρέπει να βρίσκονται αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων που είναι υποχρεωμένη να έχει μία παραλία με γαλάζια σημαία.

“Για την αποφυγή κακοπροαίρετων καταγγελιών, προφανώς και ζητούμε φωτογραφίες και στοιχεία, γίνεται έλεγχος, ενώ επικοινωνούμε και με τον διαχειριστή της παραλίας, ώστε να επιβεβαιώσουμε τα καταγγελλόμενα”, εξήγησε η κα. Βουρδουμπά.

 

 

 

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Μοιραστείτε το