Search

Νέα ανατροπή για τους Προέδρους των Κοινοτήτων- Εκλογή την Α’ Κυριακή με την πλειοψηφία του συνδυασμού

Σε μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής που ανατρέπει όλα τα δεδομένα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το τελευταίο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας, καθώς η Βουλή στη συνέχεια κλείνει και με το εκ νέου άνοιγμά της μετά το Πάσχα θα διαλυθεί, στο δρόμο προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου και όπως φαίνεται επιφύλασσε μία μεγάλη ανατροπή.

Αυτή έχει να κάνει με την εκλογή των Προέδρων και των Τοπικών Συμβουλίων στις κοινότητες, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα θα εκλεγόταν μόνο από το συνδυασμό που θα κέρδισε τις εκλογές σε κάθε Δήμο, ανεξάρτητα από τις ψήφους που θα συγκέντρωνε σε κάθε κοινότητα ξεχωριστά.

Η τροπολογία που εισηγήθηκε η πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή, με εισηγητή τον Βουλευτή Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη, επαναφέρει ουσιαστικά το παλιό καθεστώς και έτσι σε κοινότητες από 201 έως 2000 κατοίκους Πρόεδρος αναδεικνύεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην κάθε κοινότητα την Α’ Κυριακή.

Στις κοινότητες από 2001 κατοίκους και πάνω τα 3/5 του συμβουλίου, άρα και ο Πρόεδρος, εκλέγεται από τον επιτυχόντα συνδυασμό του Δημάρχου ανεξάρτητα από τις ψήφους που έλαβε στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα.

Σε κοινότητες κάτω των 200 κατοίκων, Πρόεδρος αναδεικνύεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του συνδυασμού έλαβε τις περισσότερες ψήφους την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Η αλλαγή αυτή, προκαλεί σαφώς αλλαγές στο σχεδιασμό των συνδυασμών οι οποίοι θα καταρτιστούν, καθώς πολλοί νυν Πρόεδροι αλλά και επίδοξοι υποψήφιοι στις κοινότητες κρατούσαν στάση αναμονής ώστε να διαπιστώσουν ποιος Υποψήφιος Δήμαρχος θα είχε τις περισσότερες πιθανότητες νίκης, προκειμένου να συνταχθούν στο δικό του ψηφοδέλτιο.

Η συγκεκριμένη αλλαγή «απελευθερώνει» τις επιλογές στις κοινότητες κάτω των 2000 κατοίκων και πλέον η κατάρτιση συνδυασμών για τους υποψηφίους Δημάρχους γίνεται με άλλα δεδομένα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: e-ptolemeos.gr /Ζήσης Πιτσιάβας

Μοιραστείτε το