30 Οκτωβρίου 2024

Στ. Ηλιόπουλος: Να αναρωτηθούμε γιατί η Περιφέρεια ΑΜΘ παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης

Την πεποίθηση πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρέπει άμεσα να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, υπογραμμίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ Στέργιος Ηλιόπουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία».

Παρουσιάζει, δε, τους τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα για τη συνολική ανάπτυξη όλων των περιφερειακών ενοτήτων υπογραμμίζοντας ότι για τον συνδυασμό του, η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μία και ενιαία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ηλιόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Βασίλη Λωλίδη:

– Θεωρείτε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι αδικημένη σε επίπεδο ανάπτυξης;

Η Περιφέρειά μας είναι πύλη εισόδου της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατέχουμε δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση. Διαθέτουμε μεγάλης αξίας καλλιεργούμενες γαίες, σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, αλιεία, μάρμαρα και μεταλλεύματα. Εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε σημαντικές βιομηχανίες μεταποίησης και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν για την περιοχή μας κυψέλη επιστημονικής προόδου. Τα δύο νησιά μας, η Θάσος και η Σαμοθράκη, αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Έχουμε θαυμάσιες παραλίες σε όλο το παράκτιο μέτωπο, πανέμορφο ορεινό όγκο, εθνικά πάρκα, λίμνες και υδροβιότοπους, μοναστήρια, αρχαιότητες και μοναδικό λαογραφικό πλούτο. Επίσης, η περιοχή μας διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια, τρία μεγάλα και δεκατέσσερα μικρότερα λιμάνια, καταφύγια και μαρίνες. Στην περιφέρειά μας υπάρχουν πέντε συνοριακοί οδικοί δίοδοι προς Βουλγαρία, δύο προς Τουρκία και από μία σιδηροδρομική διέλευση προς Βουλγαρία και Τουρκία, αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, όμως, η Περιφέρειά μας παραμένει μια από τις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι εύλογο λοιπόν, να αναρωτηθεί κανείς γιατί παρατηρείται αυτή η συνεχιζόμενη υστέρηση.

– Κατά πόσο εμείς αναδείξαμε και αξιοποιήσαμε τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές;
– Κατά πόσο επιχειρήσαμε να μετατρέψουμε τουλάχιστον κάποια από τα υποτιθέμενα μειονεκτήματα μας σε πλεονεκτήματα;.

– Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα την επόμενη πενταετία;

Ο πρωτογενής τομέας, στον τόπο μας είναι δυνατόν να αποτελέσει βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Διαθέτουμε μία μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών και μία εξαιρετική ποιότητα προϊόντων, αλλά με αυξανόμενο το κόστος παραγωγής. Βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των επιφανειακών υδάτων και η εκτεταμένη εφαρμογή προγραμμάτων άρδευσης. Και βέβαια η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός της ζωικής παραγωγής, της αλιείας και της οστρακοκαλλιέργειας.

Στον δευτερογενή τομέα θα εφαρμόσουμε πολιτικές τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων. Επίσης, θα επαναπροσδιορίσουμε νέα παραγωγικά μοντέλα προσαρμοσμένα στη γεωπολιτική μας πραγματικότητα. Είναι κοινή παραδοχή πως ο τριτογενής τομέας, με αιχμή τον τουρισμό της περιοχής μας, προοδευτικά θα συμβάλει στην ενίσχυση των παραπάνω δύο τομέων.

Το έργο μας θα επικεντρωθεί στην εκτίναξη των αφίξεων στην περιοχή μας τόσο από τα γειτονικά μας Βαλκάνια όσο και από άλλες ελληνικές περιοχές.

Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΔΙΠΑΕ.
Η κατασκευή ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού ηλεκτροκίνητου δικτύου πρέπει να συνδέει απευθείας μεταξύ τους όλες τις πόλεις της Περιφέρειας και όχι με κάθετους άξονες.

Η συστηματική και συνδυαστική εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων αποτελεί επίσης βασικό μας στόχο. Πρώτιστο μέλημά μας καθίσταται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προετοιμασία των προϋποθέσεων για την επιστροφή των νέων ανθρώπων που μετανάστευσαν.

Είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε κάθε πρόταση και συνέργεια για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις οποίες βιοπορίζεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Θα στηρίξουμε με τρόπο ουσιαστικό τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική ιστορία μας. Θα προστατεύσουμε και θα αξιοποιήσουμε τον άφθονο δασικό μας πλούτο. Τέλος, θα συμβάλλουμε στην προστασία, την ανάδειξη και την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και των πάσης φύσεως πολιτιστικών μνημείων.

– Υπάρχουν περιφερειακές ενότητες πολλών ταχυτήτων μέσα στην ΠΑΜΘ και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό ώστε να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς;

Υποστηρίζουμε ότι η Περιφέρειά μας είναι ΜΙΑ και ΕΝΙΑΙΑ! Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ενότητά μας και να αναδειχθούμε σε θεματοφύλακες των κοινών ιδεωδών και επιδιώξεών μας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και ότι όλα τα ζητήματα είναι κοινά.

Μοιραστείτε το