Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα που σε πλήρη εφαρμογή, θα βρίσκεται ως τον Ιούνιο του 2026
Συνθήκες πολέμου επικρατούν στα νοσοκομεία κατά τις ώρες της εφημερίας, παραδέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία «ανακρούει πρύμνη» και προχωρεί σε νέες αλλαγές πάνω στις αλλαγές που ήδη ξεκίνησαν από την 1η Νοεμβρίου στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων.
Με στόχο να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στο 5ωρο αντί των 9 ωρών αναμονής που είναι ο μέσος όρος αναμονής σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει 7 άξονες στη μεταρρύθμιση του συστήματος εφημεριών, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2026 και θα περιλαμβάνει ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα με «βραχιολάκι», που θα «βλέπει» πού υπάρχουν καθυστερήσεις, ώστε να γίνονται διορθωτικές κινήσεις.
Τις αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του τραύματος που βρίσκεται σε διαβούλευση. Υποβοηθητικά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι μπαίνουν στο σύστημα εφημέρευσης και τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που λειτουργούν στην Αττική, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από ηπιότερα περιστατικά, ενώ προβλέπονται και 300 ιατρεία για την εξυπηρέτηση περιστατικών σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Σε ότι αφορά τα ψυχιατρικά περιστατικά, από 1ης Φεβρουαρίου μπαίνουν σε λειτουργία τα 7 περιφερειακά δίκτυα, χωρίς καμία αλλαγή στον τρόπο εφημέρευσης για το πρώτο εξαμηνο. Οι αλλαγές αφορούν την αναγκαστική νοσηλεία, με στόχο να νοσηλεύεται ο ασθενής όσο πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του, ανέφερε ο υφυπουργός Δημ. Βαρτζόπουλος.
Διοικητικές αλλαγές
Στο πλαίσιο των συνολικών αλλαγών, περιλαμβάνονται διοικητικές αλλαγές στα ΤΕΠ ή άλλες μεγάλες παρεμβάσεις, για τη σωστή αντιμετώπιση του τραύματος, σε συνεργασία με Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού. Στην κατεύθυνση αυτή, θα προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση του τραύματος (υπάρχει σε διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο), για την αναζωογόνηση και την ορθή αντιμετώπιση των επειγόντων, μέχρι και η λειτουργία των ελικοδρομίων, όπως επίσης και η δημιουργία ελικοδρομίων σε νοσοκομεία που σήμερα δεν διαθέτουν – προωθείται σχετική λύση σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ.
Ψηφιακή αναβάθμιση
Τέλος, σε ενάμισυ χρόνο από σήμερα, ως τον Ιούνιο του 2026, θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό, θα τοποθετείται «βραχιολάκι» με QR code στους ασθενείς στα επείγοντα, οπότε θα είναι εμφανής η διαδρομή του στα τμήματα του νοσοκομείου, μέχρι την εισαγωγή του σε κλινική ή την έξοδό του από τα ΤΕΠ. Εκεί θα φαίνεται πού υπάρχουν καθυστερήσεις, για να μπορέσουν να υπάρξουν και οι ανάλογες βελτιώσεις
Ταυτόχρονα το νέο σύστημα θα επιτρέπει ο ασθενής να βλέπει στο κινητό ή στον υπολογιστή του πόσος είναι ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ των νοσοκομείων που εφημερεύουν.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 4 νοσοκομεία, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Κωνσταντοπούλειο και Λαϊκό, αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.