Ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται στη νέα έκθεση πεπραγμένων της Επιθεώρησης Εργασίας, με εκρηκτική αύξηση 110% στις καταγγελίες για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας την τελευταία τριετία. Το 2024, οι αναφορές έφτασαν τις 318, από μόλις 151 το 2022, ενώ μόνο σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση φτάνει το 39%.
9 στις 10 καταγγελίες αφορούν λεκτική, σωματική ή ψυχολογική βία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 88% των καταγγελιών αφορά λεκτική, σωματική ή ηθική παρενόχληση, ενώ μόλις το 12% σχετίζεται με σεξουαλική παρενόχληση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο (από 12 το 2023 σε 38 φέτος), κάτι που αποδίδεται σε μεγαλύτερη ορατότητα και ενθάρρυνση των θυμάτων να μιλήσουν.
Οι περισσότερες καταγγελίες από γυναίκες – Οι δράστες στην πλειοψηφία άντρες
Το 66% των θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ οι δράστες φέρονται να είναι άντρες σε 7 στις 10 περιπτώσεις. Από τις 38 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, οι 34 αφορούν γυναίκες, ενώ υπήρξαν καταγγελίες και από τρεις άντρες και ένα διεμφυλικό άτομο.
«Πρωταθλητές» βίας: Λιανεμπόριο και τουρισμός
Οι κλάδοι με τις περισσότερες καταγγελίες είναι:
Χονδρικό & λιανικό εμπόριο: 28%
Ξενοδοχεία & εστίαση: 26%
Υγεία, βιομηχανία τροφίμων, φύλαξη, καθαρισμός: μικρότερα ποσοστά
Η έκθεση τονίζει ότι οι χώροι αυτοί χαρακτηρίζονται από υψηλό στρες, ιεραρχικές ανισορροπίες και ελλιπή προστατευτικά μέτρα, κάτι που αυξάνει τη συχνότητα φαινομένων παρενόχλησης.
Τι λένε τα στοιχεία για το 2024:
318 συνολικές καταγγελίες
99 επιλύθηκαν με μέτρα και παρακολούθηση
124 οδηγήθηκαν σε σύσταση για προσφυγή στη Δικαιοσύνη
21 ματαιώθηκαν (συμβιβασμός, ανάκληση, μη παράσταση)
31 υποθέσεις οδήγησαν σε πρόστιμα 57.600 ευρώ
43 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη
Η Γεωργία Βαζάκη, προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, υπογράμμισε ότι η αύξηση των καταγγελιών αποδεικνύει πως «η ορατότητα αυξάνεται, η νομοθεσία αξιοποιείται και ο κόσμος αρχίζει να εμπιστεύεται τις αρμόδιες αρχές».
Η χώρα μας έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία (Ν. 4808/2021) που ενσωματώνει τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με στόχο την πρόληψη, καταγγελία και τιμωρία κάθε μορφής βίας στον εργασιακό χώρο.