Search

Λειψυδρία: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζονται για να μην πούμε το νερό… νεράκι

Αντικατάσταση των παλιών δικτύων, ώστε να αποφευχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι διαρροές του νερού, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, μονάδες αφαλάτωσης κ.ά., περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο κατάλογος με τις επεμβάσεις που ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τα μέτρα για τη λειψυδρία

Τα μέτρα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου. Σύμφωνα με Τα Νέα, επειδή κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα ενιαίο μέτρο για όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό, αποφασίστηκε να γίνει μια προτεραιοποίηση των περιοχών, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη λύση για το πρόβλημα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύσταση μιας task force από τα αρμόδια υπουργεία, η οποία θα τρέξει το όλο πρόβλημα και θα αναλάβει να βρει και πρόσθετη χρηματοδότηση. Ειδικότερα, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Υπενθυμίζεται πως και η Θράκη, βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας, με την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη να πρωταγωνιστούν.

Λιγοστεύει το νερό: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τα φαινόμενα λειψυδρίας σε περιοχές της χώρας – Στη λίστα Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη

Αντιμέτωπες με την λειψυδρία βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας και συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη έχουν πρόβλημα λειψυδρίας με την επιστημονική κοινότητα να χτυπάει καμπανάκι.

Μοιραστείτε το