25 Νοεμβρίου 2024

ΜΕΘ: Ποιοι ασθενείς μπαίνουν πρώτοι – Με ποια κριτήρια αποφασίζουν οι γιατροί

Η διαδικασία εισαγωγής ενός ασθενή σε ΜΕΘ ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα, όπως αυτά έχουν αποφασισθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) του υπουργείου Υγείας

H νοσηλεία – και ο θάνατος- στο νοσοκομείο «Αττικόν» του 79χρονου, Δημήτρη Καλλιάνου, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, έφεραν στο προσκήνιο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία της λειτουργίας των νοσοκομείων. Ένα πεδίο όπου οι Έλληνες επαγγελματίες υγείας, εντατικολόγοι αλλά και νοσηλευτές, επικουρούμενοι και από άλλο προσωπικό, όπως πχ οι φυσιοθεραπευτές, δίνουν σταθερά μάχη με τις ελλείψεις, τις υποδομές, τα όριά τους, αλλά και με τις ιατρικές εξελίξεις, την επιστημοσύνη τους, τις δυνατότητές τους.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ στη χώρα μας, η λειτουργία τους θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο περιόδους, πριν από και μετά την πανδημία κορωνοϊού. Κι αυτό διότι, ένα από τα «θετικά» της πανδημίας είναι ότι ενισχύθηκε σημαντικά ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ και ο εξοπλισμός τους, με το ΕΣΥ να διπλασιάζει σχεδόν τις διαθέσιμες κλίνες. Το 2019 λειτουργούσαν μόλις 557 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και σήμερα είναι αναπτυγμένες 928 κλίνες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και εκείνες των στρατιωτικών νοσοκομείων, όχι όμως των παιδιατρικών ΜΕΘ ούτε και αυτές του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, σε πραγματική λειτουργία βρίσκονται 865 κλίνες – δηλαδή, περίπου 60 είναι κλειστές. Σε αντίθεση με την ανάπτυξη των υποδομών τους οι ΜΕΘ υστερούν σημαντικά από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, παρότι είχαν γίνει προσλήψεις νοσηλευτών κυρίως επικουρικών και είχαν δοθεί κίνητρα για τους Εντατικολόγους.

Μοιραστείτε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ